Navigation Menu+

Att älska Jesus Kristus

Posted on 19 Oct, 2020 in Guds ord, Guds rike, Kärlek, Tro | 0 comments

När jag var kanske i tioårsåldern så åkte vi ofta på söndagarna till Byske kyrka. Jag och Andreas satte oss ner på var sin sida om pappa och pappa la sina armar om oss och jag kan aldrig glömma känslan av villkorslös faderlig kärlek till mig och Andreas som strömmade emot oss. Jag kände mig helt omsluten, helt trygg, helt älskad. 

Och jag dinglade lite med benen och såg mig omkring med förundran. Wow, jag är i Guds Hus! Här är Gud! Jag minns att jag tyckte om att gå i kyrkan redan då, för det var så mäktigt. Jag tittade upp i taket och där stod det med guldskrift: Gud är kärleken. Och jag minns att jag tänkte inom mig: jag vill veta vem Gud är. Jag vill veta vad kärlek är. Och jag tror att Gud såg mitt hjärtas längtan och önskan. Guds Ord säger att Gud ska ge oss vad vårt hjärta begär, eller på engelska: vad Ditt hjärta önskar, som jag tycker låter bättre. 

Jag var då ett Guds barn, och jag tror att redan då fanns Guds kallelse över mitt liv. Paulus skriver: Han som utvalde mig redan i moderlivet och kallade mig genom Sin Nåd. 

Men när jag var i övre tonåren började jag vandra bort från Jesus, men genom Guds Nåd så kraschade mitt liv 2005 och jag vände om till Min Himmelske Far. Och en gång i bön hösten 2005 visade Herren mig: men Konrad, Du har ju redan allt här i livet. Och jag tänkte, ja just det, det är ju sant! Guds Ande öppnade mina ögon. Jag tänkte: Men om jag har allt, vad är det jag inte har som jag önskar att jag hade? Jo, jag önskar att mitt hjärta brann av kärlek till Gud och människor, och kort därefter ledde Guds Ande mig till ett första möte med Jesus Kristus. 

Det allra viktigaste i vår tro är vad Jesus gjort för oss på korset, försoningen är det mest centrala, men kärlek är också viktigt eftersom Gud är kärlek och det var Faderns kärlek som sände Jesus till jorden, och Jesu kärlek till Fadern, och till oss, som gjorde att Jesus gick till korset. Så Gud har visat oss Sin stora kärlek, och nu önskar Gud ett gensvar av kärlek till Honom. 

Jag tror att alla här inne vill älska Gud, men vi kan inte det om inte Jesus först ger oss av Sin kärlek. 1 Johannesbrevet säger: kärleken består inte i att vi har älskat Gud,  utan i att Han har älskat oss och sänt Sin Son till försoning för våra synder. Det är Guds kärlek till oss som är först på plan, och vår kärlek till Jesus är bara ett litet, litet gensvar på Jesu stora kärlek till oss. 

När jag började söka Jesus 2005 så älskade inte jag Jesus, men jag kände och anade att Jesus älskade mig med en så stor kärlek och jag fick en längtan att få ta emot den kärleken. Och jag ville älska Jesus tillbaka, men jag kunde inte fullt ut tills jag fick ta emot Jesu ofattbara kärlek, och då kunde jag bara säga: Jesus, jag älskar Dig! Mitt hjärta sattes i brand av Jesu kärlek. När man får möta Jesus så är det nog svårt att inte älska Honom. 

Vi ser nog alla att Jesus snart kommer tillbaka, tidstecknen är tydliga, och många profetior, tex Valdres, talar om avfall och ljumhet just innan Jesu Återkomst, och Bibeln säger samma sak. Jesus talar till Laodicea och säger att de blivit ljumma, och många bibellärare säger att just Laodicea är en förebild för den sista tidens kyrka. Och så ser det ju ut idag, mycket ljumhet, inte minst i västvärlden. Så det är viktigt att vi har olja i lamporna, att vi håller vår tro på och kärlek till Jesus vid liv. 

Så vad betyder det att älska Jesus? Hur kan jag se om jag älskar Jesus? Självklart är det bara Gud som känner Ditt hjärta, men det finns en del saker vi kan se på. 

Jesus sa: vad hjärtat är fullt av, det talar munnen. Ett tecken på att vi älskar Jesus är att vi älskar att tala om Honom, och att vi älskar att tänka på Jesus. Om vi blir förälskade i en person, så tycker vi om att tänka på denne, tala om denne, vi kan nästan inte hejda oss från att tänka på den personen, och det är samma sak med Jesus. Personligen älskar jag att bara få säga Hans Namn: Jesus. Och när jag säger Jesu Namn så fylls jag av kärlek. Och jag älskar att tänka på Jesus. 

Ett annat tecken på att vi älskar Jesus är att vi håller Guds Bud. Jesus sa: om Ni älskar Mig kommer Ni att hålla Mina Bud. Men en viktig fråga är varför vi håller dem? 

När vi arbetar under Mose Lag, då håller vi Guds Bud av rädsla för straff och för att försöka åstadkomma min egen rättfärdighet inför Gud, att bli accepterad och älskad av Gud pga hur god jag är, genom goda gärningar. Fariséerna var experter på detta och de höll det minsta lilla bud. Men Jesus sa ändå att de var längre bort från Guds Rike än tullindrivare och horor. Varför då, de var ju så duktiga? 

Därför att Lagen kommer att åstadkomma en av två saker. Antingen tror Du att Du verkligen kan hålla alla Guds Bud, vilket såklart ingen kan, och då blir Du stolt, egenrättfärdig, egenkär, ja, Jesus sa ”hycklare”, och Ditt hjärta blir hårt som Sten och Du ser ner på alla som är sämre än Dig, tex tullindrivarna. Detta är något fruktansvärt i Guds Ögon. Det ser bra ut på ytan, men Jesus säger att Ditt hjärtas inre då är så, så långt från Gud. 

Eller så misslyckas Du helt, som tullindrivarna och skökorna, och de kände: jag kan inte hålla Guds Bud! Jag är misslyckad! Jag är en syndare! Men då är Du närmare frälsningen, för då ser Du sanningen om Dig själv, samma sanning som Gud ser, att Du är en syndare, och då blir Du öppen för Evangelium om Jesus, ett budskap om frälsning, förlåtelse och Guds Nåd. 

Men vi som tagit emot Jesus, vi är inte längre under Lagen, vi är under Nåden. Och det är underbart att få vara under Guds Nåd, det är så befriande, för så många bördor lyfts av från våra axlar. Jesus sa kom till Mig, alla Ni som arbetar och bär på tunga bördor, så ska Jag ge Er vila. 

Vilka bördor är det Jesus menar? Jo, en börda vi bär är synden, och det är en tung börda. Vi talar inte så mycket om synd idag i vår kristenhet, och det är synd, därför att synden är en stor börda för en människa och bara när hon inser det kan Jesus lyfta av den. Min pappa är ju läkare, och om han ska kunna hjälpa en patient så behövs först rätt diagnos, annars blir läkemedlet fel. Och så många svenskar idag går i psykoterapi, och jag dömer ingen, det har jag själv gjort, och den kan nog ibland vara bra, men den kan aldrig lyfta av Dig syndens börda, och den kan aldrig frälsa Dig. 

Många svenskar idag känner på sig inombords att något är fel, något saknas i livet, att de bär på en börda, men de förstår inte bördan och söker fel läkare. Bördan vi idag bär på är många: en känsla av att livet är meningslöst och tomt. En känsla av att jag inte duger till, att jag inte är nog bra gentemot mina medmänniskor och en slags underliggande känsla av att om Gud finns, så duger jag nog inte inför Honom heller, så jag får anstränga mig mera. Och till råga på allt sätter vi oss själva i centrum, och det är jobbigt att vara i centrum. Och så går vi i detta ekorrhjul och blir tröttare och tröttare och allt känns hopplöst och så går vi till terapi. 

Men det är ju Jesus som är svaret på detta, inte terapi. Jesus sa att den Sonen gör fri, han blir verkligen fri. Jag minns när jag som liten såg bilar i samband med gudstjänster med dekaler: Jesus gör Dig fri! Och jag minns att jag tänkte: fri från vadå? När Jesus sa detta till fariséerna så sa de samma sak: vi är Abrahams barn och har aldrig varit slavar, hur kan Du då säga att vi ska bli fria? Den som inte fått bli född på nytt är blind för denna sanning. 

Men när jag mötte Jesus i april 2006, då var det jubelrop i mig: äntligen är jag fri! Fri från Lagens hot om straff för mina synder, från att kämpa för att försöka duga inför Gud, fri från syndens makt, fri från det tomma och meningslösa livet och nu med ett nytt liv, ett nytt innehåll, en ny kärlek, en ny glädje, ny kraft och en ny frihet. Och istället för att allt kretsade kring jag, mig och mitt, började mitt liv handla om Jesus, och så underbart det är. Om bara svenska folket kunde få se detta! Om bara svenska folket kunde förstå vad Jesus vill ge, vilket nytt liv och befrielse Han erbjuder. Ja, livet med Jesus har också sina svårigheter, men det är ändå det bästa liv som finns här på jorden. Och såklart ännu mer i himlen! 

Nu är vi som tillhör Jesus inte under Lagen, utan under Nåden. Paulus säger att han dött bort från Lagen för att leva för Gud, och Paulus frågar: Ska vi då synda för att vi inte står under Lagen utan under Nåden? Visst inte! 

Nej, vi ska inte synda, vi är fria, men nu vill vi inte längre synda, vi vill hålla Guds Bud för att vi älskar Jesus och för att Jesus älskar oss, och det är ett tecken på att vi älskar Jesus. 1 Johannes säger: för detta är kärleken till Gud, att vi håller Hans bud, och Hans bud är inte tunga! När vi är under Lagen, då är buden en tung börda och ett hot om straff: Du måste göra detta, Du får inte göra detta! Och det blir en tung börda för oss. 

Men när Jesus får komma in i våra hjärtan, då är helt plötsligt inte buden tunga längre, nej, då blir det tvärtom en glädje för oss att hålla buden, för våra hjärtan har fått en önskan att behaga Gud för att vi ser hur mycket Jesus älskar oss, och då säger våra hjärtan: wow, om Du Jesus gett mig allt detta och älskar mig så här mycket, då vill jag älska Dig tillbaka! 

Jesus sa: så som Fadern har älskat Mig, så har Jag älskat Er. Förbli i Min kärlek. Om Ni håller Mina bud så förblir Ni i Min kärlek. När vi håller Guds Bud så förblir vi i Jesu kärlek, men vi misslyckas alla då och då. 1 Johannes: om vi säger att vi inte har synd så bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. Om vi säger att vi inte har syndat, gör vi Honom till en lögnare och Hans Ord är inte i oss. 

Det finns förkunnelse idag som kommer från USA som säger att om Du tillhör Jesus ska Du inte alls befatta Dig med ordet syndare, utan bara bekänna att Du i Kristus är helig, rättfärdig och fullkomlig. Men det är inte vad Guds Ord säger. Till och med Paulus sa att han inte blivit fullkomlig och att han var den störste syndaren av alla, och jag tror inte att någon här är mer helig och fylld av Jesus Kristus än vad Paulus var. Jag får dock vackert aspirera på platsen som näst störste syndare, för jag vill inte gå emot Guds Ord! 

Min lillebror Andreas, han var en riktig retsticka när han var liten och även i vuxen ålder kan han le lite spefullt och säga något lite lagom vasst och sarkastiskt när han hör något tokigt, och han brukar ofta träffa rätt för han är mycket intelligent. Jag har nog aldrig varit en retsticka, men har en kärlek till sanningen, och när jag stött på någon som sagt detta, Då ler jag lite för mig själv och får nästan lust att retas lite och fråga: vill Du bara bekänna Dig till halva Sanningen? Håller Du bara fast vid hälften av Guds Ord? Ska bara halva Du till himlen? 

Jag vill säga detta i ödmjukhet och kärlek, och med glimten i ögat, men med en kärlek till hela sanningen, och den är: Jag är en benådad syndare. I mig själv alltid syndare, men i Jesus Kristus samtidigt helt rättfärdig, renad, helig och förlåten. 

Det är vår stolthet som inte vill gå med på att vi är syndare och det är faktiskt lite allvarligt. När jag kom till Klara kyrka ville jag söka Jesus, men ville inte gå med på att jag var en syndare och det visste ju såklart Guds Ande om, och en underbar broder som själavårdade mig kände av det, och sa spontant: för se syndare, det är Du. Ja, det är vi alla, och det ser vi då och då när vi misslyckas, och det är det skönt att vi är benådade, och att Jesus har ett milt hjärta. 

Aposteln Petrus älskade Jesus, men föll djupt när Jesus arresterades, och när Petrus hade förnekat Jesus för tredje gången, då står det i Lukas att Jesus vände Sig om och såg på Petrus, och då gick Petrus hjärta i bitar och han gick ut och grät bittert. Jesu Ögon är som eldslågor, fyllda av kärlek men också renhet och sanning som utrannsakar hjärtat, och Petrus fick syndanöd: vad har jag gjort? Han blev förkrossad och förtvivlad. 

Men lägg märke till vad som händer sen. Jesus sänder en ängel som säger: hälsa lärjungarna och särskiltPetrus. Jesus hälsar särskilt till Petrus som fallit djupast. Det är som om Jesus vill säga: Jag förstår hur Du känner det Petrus, det gör ont att svika Mig, men Min kärlek och kallelse till Dig står fast, för den beror på Mig, inte på Dig. 

Och sen möter Jesus Petrus vid Genesarets sjö, och det är ett av mina favoritställen i Guds Ord. Jesus sitter stilla ner med Petrus och frågar: älskar Du Mig mer än dessa, dvs de andra? Jesus använder ordet agape, en fulländad, utgivande kärlek. Men Petrus svarar med ett annat ord i grekiska, fileo, som ungefär betyder: Du vet att jag tycker om Dig. All Petrus egen stolthet över sin kärlek och lojalitet är borta, och då är han redo att bli apostel och den första kyrkans ledare, för nu har han varit förkrossad och litar inte på sig själv, utan bara på Jesus. Så tålmodig, mild och god är Jesus när vi fallit. Det är Guds gränslösa Nåd och kärlek. 

Och jag har flera gånger fått känna mig som Petrus. Hösten 2006 gick jag Bibelskola på Johannelund, och jag hade faktiskt fallit rejält. Men då kom mamma och pappa på besök några dagar, och jag vaknade upp och vände ivrigt om till Herren i bön och bot.  

En kväll var vi utanför Johannelunds matsal och jag tror att vi lastade släpen. Det var en mörk kväll i oktober, och det var mörkt inne i matsalen, men i fönstret stod en mycket känd Jesus-staty som en lampa lyste över, där Jesus är iklädd en mantel och Herrens Händer är nersjunkna. Det sägs att konstnären först hade Jesu Armar rakt utåt, men att leran ej hunnit stelna, och när han kom dit dagen därpå hade armarna sjunkit ner och han lät det vara kvar så. För mig utstrålar hela Jesu Väsen och särskilt armarna och händerna Nåd, Nåd och åter Nåd. 

Jag råkade kasta en blick på statyn och det högg till i hjärtat av smärta och sorg över det jag hade gjort, och i samma sekund sa Herren till mamma: luta Dig mot Mig! Luta Dig mot Mig. Jesus känner våra hjärtan utan och innan, och när vi ångrar oss och vänder om så står Jesus där med öppen Famn och säger: kom till Mig! Luta Dig mot Mig! 

Ja, vi vill verkligen älska Jesus, vi vill följa Honom, och att vi håller Guds Bud är ett tecken på att vi älskar Jesus, men Vi får aldrig glömma att vi inte är fullkomliga, vi är benådade syndare i ständigt behov av Guds Nåd, rening och förlåtelse. 

Ett annat tecken på att vi älskar Jesus är att vi älskar Guds Ord. Jesus sa: om någon älskar Mig så bevarar han Mitt Ord. Vi skulle verkligen behöva en väckelse i vår kristenhet med en ny kärlek till Guds Ord! Jag minns under min omvändelse 2006 att varje söndag kände jag: wow, idag är det söndag! Jag ska få gå till kyrkan och få höra Guds Ord! Det fanns en sådan hunger och längtan i mig efter att få höra Guds Ord. Jag skulle behöva ha mer av detta idag, så även vår kristenhet. 

Tänk på Maria när hon satt vid Jesu Fötter och lyssnade till Jesu Ord. Hon älskade att höra Jesus tala till henne, hon bara insöp varje ord som ett land som törstar efter regn, och det är vad som sker när vi går på gudstjänst och hör Guds Ord: vi kommer för att få höra Jesus tala till oss. Så många kommer idag för att få känslokickar eller få höra lite människotankar, lite poesi, men det är ju Guds Ord vi vill få höra, det är ju det som förvandlar våra liv. Och låt oss få höra om Jesus, korset, förlåtelsen, blodet och Guds Nåd. Det är det budskap som sätter våra hjärtan i brand. 

Ännu ett tecken på kärlek till Jesus är att vi älskar bröderna. Om jag inte älskar min bror som jag har sett, hur ska jag då kunna älska Gud som jag inte har sett, säger Ordet. Jesus sa: alla ska förstå att Ni är Mina lärjungar om Ni visar varandra kärlek. Och när vi älskar Jesus, så blir det helt naturligt att älska bröderna. 

Första gången jag kom till Bangladesh så kände jag knappt Bishnu, som jag besökte, och visste inget om Metodistkyrkan, men efter fem minuter kände jag: detta är ju mina bröder! Jag älskar ju dem! 

Och jag glömmer aldrig just innan en gudstjänst på Klara kyrka i februari 2006. Folk stod och omfamnade varandra, kysste varandra, och deras ansikten lyste av kärlek och Guds Härlighet. Och jag minns att jag tänkte: Konrad, här älskar de ju varandra, det vill jag ha! 

Och För mig spelar det ingen roll vad som står utanpå dörren, utan det viktiga är att jag finner Jesus innanför dörren. Känner jag bara av Jesus i kyrkan och i bröderna så finns kärleken till bröderna där. 

Men idag, i ärlighetens namn, kan det finnas ett kors på själva byggnaden, och utanpå dörren kan det stå Svenska kyrkan, EFS, Pingst eller något annat, men när jag går in så känner jag: Jesus är ju inte här! På vissa håll idag så nämner man inte alls Jesu Namn, man tycker att det är stötande, bara Gud, och på andra ställen nämns Jesu Namn men Han är ändå inte där, Guds Ande är inte där. Det är sorgligt men sant, och har man ett hjärta som älskar Jesus så älskar man bröderna, och samma jubel man kan känna i Anden när en människa blir frälst, samma sorg kan man känna Guds Ande reagera med när man ser bröder avvika från Evangelium om Jesus Kristus. 

Men Jesus säger att en del saker måste ske, så även Paulus som säger att avfallet måste ske, och det är smärtsamt för dem som älskar Jesus, men lika stor blir glädjen som kommer nära ett jubelrop när man kommer till en gudstjänst i Sverige eller Bangladesh och man känner: wow, här är ju Jesus! Man känner: änglarna jublar i himlen och Jesus ropar av segerjubel. När tiderna blir allt svårare, i samhället, vår omvärld och inom Kristi kyrka med allt mera av avfall, då är det viktigt att vi tar tillvara det positiva. Nej, jag predikar inget slags positivt tänkande, utan att vi anammar himlens perspektiv. 

Som avslutning; Jesus är snart tillbaka och vissa saker måste ske, födslovåndor och avfall bland de kristna, och det är lätt att våra ögon ser för mycket på TV-nyheterna och ljumheten bland kristna, men himlen har ett annat perspektiv. I himlen vet man hur allt slutar, med en otroligt stor seger, och med det perspektivet kan vi jubla över alla som håller fast vid Jesus Kristus och inte enbart se det sorgliga, utan uppmuntra de som är på Vägen, och när Guds Ande så leder visa våra vilsekomna bröder tillbaka till Jesus. 

Anamma himlens perspektiv, för Bibeln säger ju hur allt slutar: med Jesu Återkomst och en stor, överväldigande seger, och den tillhör oss. Paulus skriver: Gud vare tack som ger oss segern genom vår Herre Jesus Kristus.

I Uppenbarelseboken står det inte att änglarna oroar sig och undrar hur det ska sluta, nej, de sjunger lovsång till Gud och Lammet som redan har vunnit seger, en seger som nu bara ska uppenbaras och bli synlig här på jorden. Anamma himlens perspektiv! Det ger Dig tröst, styrka och glädje i prövningen. 

Den sjunde basunen ljuder i himlen, och då hördes i himlen starka röster som sa: Herraväldet över världen tillhör nu vår Herre och Hans Smorde, och Han ska vara Konung i Evigheternas Evigheter. Oavsett vad som kommer att ske i Sverige, USA, Kina och Ryssland, eller i Jesu Kristi älskade kyrka, så är det så här det slutar! Jesus kommer tillbaka, i makt, Härlighet, Ära och som Segraren. 

Och den segern tillhör oss. Men märk Paulus ord: Gud vare tack som ger oss segern genom vår Herre Jesus Kristus. Vi varken kan eller behöver ta segern, den ges oss, som Guds gåva av Nåd genom tron på Jesus. 

Om Du sitter här idag och har alla dessa tecken på att älska Jesus, Du håller Guds Bud, Du tycker om att tala om Jesus, Du älskar att få komma till Guds Hus och få höra Guds Ord och Du älskar bröderna, ja, då bör Du tacka Gud för det, för då är Du redo för Jesu Återkomst. 

Men om Du inte har det, på ett eller flera områden, Du kanske inte älskar Guds Ord, Du kanske inte vågar tala om Jesus eller Du älskar inte bröderna, döm då inte Dig själv, för Jesus gör det inte. 

Men Jesus älskar ett uppriktigt hjärta. Säg till Jesus som det är, för Han vet ändå, som Petrus gjorde. Jesus, Du vet att jag tycker om Dig, men jag har förlorat lite av min första kärlek, men jag önskar och ber Dig Jesus att vidröra mitt hjärta på nytt, och ge mig mer av Din kärlek och lägga mer längtan och kärlek till Dig, Ditt Ord och bröderna i mitt hjärta, och jag tror att Du kommer att bli bönhörd, för Jesus sa: be, och Ni ska få! Amen.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »