Navigation Menu+

Samla en skatt i himlen

Posted on 19 Jan, 2020 in All languages, Swedish | 5 comments

Samla en skatt i himlen

På 90-talet, när jag var ung, eller iaf ännu yngre än idag, då fanns det en reklam inför en biofilm. Men Apropå att vara ung så har jag ju fått förmånen och nåden från Gud att vara medlem i en församling där jag får känna mig ung. Jag har till och med en broder, Lars-Erik, som alltid hälsar mig med orden ”unge man”. Då får jag känna mig riktigt ung. Men med det vill jag inte säga att någon här är gammal. Nej, för i Kristus är vi Evigt unga. Psalm 103 säger: Han som Fyller Ditt begär med Sitt goda så att Du blir Ung på nytt som en örn. Och: Även om vår yttre människa bryts ner, förnyas vår inre människa dag för dag. Så tillhör Du Jesus Kristus så kan Du känna Dig riktigt ung, och Din inre människa blir faktiskt bara yngre och yngre! Jag hoppas jag får skoja lite med Er!

Men iaf, så före filmen startade då så var det några som tog fram några Dumle kola, tuggade lite och sa, med ett leende: det är kolan jag vill åt. Det fanns något dyrbart i Dumle, kolan inuti, som de ville åt. Men även om reklamen var iaf lite rolig, och även om jag också tycker om choklad, så även Dumle, så är det inte kolan i Dumle jag vill åt mest av allt, utan som kristen vill jag säga: det är lönen i himlen jag vill åt! Vi kan också säga: Det är Segerkransen jag vill åt! Det är mer av Jesus och Jesu kärlek jag vill åt.

Denna predikan vill få oss att se på lönen i himlen, segerkransen, och att se på Jesus, för det är vad vi kristna vill åt! Himlen är vårt hem och vårt mål, det är där vi har vårt arv. Efesierbrevet säger: jag ber att Era hjärtan ska upplysas, så att Ni förstår vilket hopp Han har kallat Er till och hur rikt på Härlighet Hans arv är bland de heliga.

Om vi insåg vilken glädje, vilken kärlek, vilken Härlighet som väntade oss i himlen, då skulle vi hoppa och skutta av glädje, varje dag, iaf inombords. Redan nu har vi fått Andens glädje, och Jesus säger att ingen ska kunna ta vår glädje ifrån oss, men här på jorden kan den ändå försvinna ibland, men i himlen består den för Evigt. Men ju mer vi lever för Jesus och för himlen, desto mer glädje tror jag att vi får.

Det var ju en präst som blev avkragad i Norrbotten nyss när hon ställde sig på Guds Ords sida och sa att utlevd homosexualitet är synd, och hon blev snabbt avkragad och satt i skamvrån. Allt mer vänder sig vårt land, och delar av vår kristenhet, emot Jesu lärjungar, de som vill hålla fast vid Guds Ord, allt mer smutskastas vi och visas bort från sociala sammanhang.

Då har vi ett val. Lyssna på mina känslor och se på det jordiska, gråta och hänga läpp. Eller lyssna till vad Jesus säger: saliga är Ni när människor stöter bort Er, hånar och smutskastar Er, allt för Människosonens skull. Gläd Er på den dagen, ja, hoppa av glädje, för stor blir Er lön i himlen. Ju mer man i vårt land stöter bort oss, desto mer ska vi söka Jesus, hålla fast vid Honom och glädja oss, ty vår nöd, som varar ett ögonblick och väger lätt, bereder åt oss på ett oändligt rikt sätt en Härlighet som väger tungt och varar i Evighet. Kom ihåg dessa ord: härligheten varar för Evigt!

Jesus är snart tillbaka, och jag tror att en del prövningar väntar oss innan dess, för vårt land och oss kristna, men vi behöver bara hålla ut ett kort ögonblick och fästa våra ögon på Jesus och på lönen i himlen, för då får vi styrka och hopp.

Romarbrevet säger att genom Jesus Kristus har vi tillträde till den nåd som vi nu står i, och vi jublar i hoppet om Guds Härlighet. Men inte bara det, vi jublar också mitt i våra lidanden, eftersom vi vet att lidandet ger tålamod, tålamodet fasthet och fastheten hopp. Och det hoppet bedrar oss inte.

Hoppet om himlen och Jesu Återkomst kommer inte att bedra oss, ty Guds kärlek är utgjuten i våra hjärtan genom Den Helige Ande som Gud har gett oss. Det är Jesus Kristus i oss, boendes i våra hjärtan, vilket är Härlighetens hopp.

Här på jorden får vi leva av tro, ofta utan att se. Vi riktar blicken mot det osynliga, inte det synliga. Hebreerbrevet säger om troshjältar som tex Mose att han räknade Kristi smälek som en större rikedom än Egyptens alla skatter, ty han hade sin blick på lönen. och om Abraham och Noa: i tron dog alla dessa utan att ha fått det som var utlovat, men de såg det i fjärran och hälsade det och bekände sig vara gäster och främlingar på jorden. De längtade till ett bättre land, det himmelska.

Det är himlen som är vårt hem och det är där vi ska ha vår skatt. Jesus sa: samla inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och där tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla Er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där Din skatt är, där kommer också Ditt hjärta att vara.

När Du samlar Din skatt i himlen, kommer Ditt hjärta också att vara i himlen, hos Jesus. Vi kan få jordiska välsignelser också, och det ska vi tacka Gud för. Så om Gud ger Dig en man eller en hustru, barn, ett bra arbete osv, så tacka Gud för det, men låt ingenting få ta Jesu plats i Ditt hjärta, låt inte något bli större och viktigare för Dig än att få vara Hans. Sätt Jesus på första plats i Ditt hjärta och Ditt liv.

Och bygg inte Ditt hem här på jorden. Ja, ha ansvar för allt det jordiska, men som någon sa: planera för detta liv som om det skulle vara för Evigt, och planera för nästa liv som om det skulle komma imorgon. Vi vet aldrig när vår tid på jorden tar slut, så ha himlen som Ditt hemland, och samla Din skatt där.

Vad innebär det då att samla en skatt i himlen. Jag tror att det innebär många saker. En uppenbar sak är såklart att vittna om Jesus och leda människor till Jesus Kristus och himlen. Carter Conlon var polis, blev född på nytt och sen andedöpt, och han blev helt förvandlad. Han kunde inte sluta tala om Jesus. Flera kollegor gav sina liv till Jesus och hans chefer började hota honom med avsked, men de kunde inte hitta något fel hos honom, för han arbetade prickfritt, och de kunde inte stoppa vad som nu bodde i honom: Jesus Kristus och Guds Ande. Guds Ande manade honom att tala om Jesus, hans hjärta var satt i brand. En kollega sa en gång: Carter, pratar Du inte om något annat än Jesus? Carter tittade på honom och sa: nej, det gör jag inte! Ett tag senare gav denne man sitt liv till Jesus.

Men att samla en skatt i himlen är inte endast att vinna människor för Kristus, vi har olika kallelser, olika uppgifter i Guds Rike. En del kan vara kallade till själavinnare, andra till förebedjare, någon till själavårdare, någon till kärleksfull moder. Curt Westman berättade om en man i Oslo som hade en färghandel som sa: mitt namn är Petter Olsson, kallad av Gud till att vara färghandlare! Så var det! Kallelsen är individuell! Så sök Guds vilja för Ditt liv och var trogen i det lilla, utför det med kärlek till Jesus, för lönen beror mer på med vilken trohet och kärlek vi utfört uppgiften, än på vilken slags kallelse vi har fått.

Däremot tror jag att alla kristna har kallelsen att ”samla mer av Jesus” här på jorden. David Wilkerson sa i bön: Jesus, jag vill vinna hela världen för Dig. Men Jesus svarade: Jag Är mer intresserad av att vinna hela Dig för Mig!

Vi har kanske främst kallelsen att bli mer lik Jesus, komma närmare Jesus, få mer av Jesus i oss. Men ju mer Du samlar av Jesus inom Dig, desto mer kommer det att spridas ut runtomkring Dig. Inte enbart genom att Du berättar om Jesus, utan Du sprider Guds kärlek, välsignelser och glädje runt Dig på många sätt i vardagen, utan att tänka på det. Ett gott ord, ett troget och väl utfört arbete, besöka någon som är sjuk eller ensam, bara genom att Jesus Kristus bor i Dig är Du till välsignelse för andra, och ett vittne för Jesus. Allt detta är dyrbart i Guds Ögon fast det kan se ringa ut för oss. Jesus säger att den som så bara ger en bägare vatten till en Jesu lärjunge ska inte gå miste om sin lön. Vår Gud är oerhört generös.

Och detta gör Du genom att bara vara. Vi får göra det i självförglömmelse. Först vara med Jesus, i bönen och Ordet, och sen bara vara Dig själv bland människor, för Jesus bor i Dig. Jesus sa: En stad på ett berg kan inte döljas. Det Du bär på inom Dig kommer att smitta av sig på andra människor. Vi behöver inte krångla till det så mycket. Det är iofs jag ofta expert på, men jag tror jag, och alla andra, får påminna oss om att det är Jesus som utför verket, i oss och genom oss. Vi behöver bara se på Jesus, ha en längtan och önskan att vandra med Jesus varje dag, så ska Du se att Jesus utför Sitt verk. Som min farmor sa: om Du gör Ditt, så nog gör Gud Sitt. Och vår del är nog bara att ha en önskan att få vandra med Jesus varje dag, så gör Jesus resten. Detta är också att vittna om Jesus, med mitt liv, med min personlighet.

Men detta får ej ta så stor plats att vi inte också ibland talar om Jesus, men gör det när Guds Ande leder Dig, annars bär det ändå inte någon frukt. Jag har vittnat i köttet, dvs av mig själv, och då händer väldigt lite, och så har jag vittnat när Anden inspirerat mig, och då händer det ofta mycket. Men inte alltid då heller. Men ju mer vi är ledda av Jesus och Anden, desto mer frukt bär det. När Lagen och köttet leder oss tänker vi: jag måste vittna. Vi tvingar fram det. Det blir inte bra. När Nåden och Anden får leda oss så föds en längtan, en inre önskan i vårt hjärta att få berätta om Jesus. Då blir det bättre.

Men jag tror att bön kan hjälpa oss. Ibland ber jag så här: Jesus, jag ger mig själv till Dig, och Du får göra vad Du vill med mig! Du får använda mig som Du vill. Det enda jag ber om är att få vara Din, att få vara Dig nära, att få vara älskad av Dig, och att själv få älska Dig, tjäna Dig, ära Dig och följa Dig. Det är mitt hjärtas längtan.

Och så ber jag ibland: Jesus led mig till människor som behöver få höra talas om Dig, och lägg sen orden i min mun. Jag vet inte hur många gånger jag bett så innan jag åkt till Skellefteå eller Stockholm och nästan varje gång har jag fått bönesvar, sprungit på gamla klasskompisar eller andliga sökare och fått berätta om Jesus.

För Vi förmår inget i oss själva, Jesus sa: utan Mig kan Ni ingenting göra, men också: för Gud är allting möjligt. Gud hör bön, är både mäktig och villig att hjälpa oss, men oftast sker det som svar på bön! En far tycker om när hans älskade barn frågar efter Honom, det är bön.

Paulus hade verkligen blicken på himlen och på Jesus. Han glömde det som låg bakom och sträckte sig mot det som låg framför, och jagade mot målet för att vinna segerpriset, Guds kallelse till himlen i Kristus Jesus. Han var ju en riktig eldjsäl, han nitälskade efter sin omvändelse lika mycket FÖR Jesus, som han varit nitisk MOT Jesus innan. Det var en ofattbar omvändelse. Han reste runt och evangeliserade, grundade församlingar och vann människor för Kristus. Men han sa: jag har arbetat mer än de alla, men inte jag, utan Guds Nåd som har varit med mig. Det var Guds Nåd som arbetade i honom.

Men ibland så sa Jesus, precis som i sällskapsspelet Monopol: Paulus, gå i fängelse utan att passera gå! Inte för att han hade gjort något fel, men Kanske för att genom prövningar styrka hans tro, eller pröva hans trohet, men troligast för att bromsa upp honom ibland, så att han kunde skriva några brev, vara mer i stillhet och bön. Jag tror att alla församlingar Paulus grundade är borta, men breven finns kvar och har berört miljarder människor genom historien, så Gud vet vad Han gör.

För vi behöver också göra som Johannes, den lärjunge som Jesus älskade, som bara lutade sig mot Jesu bröstkorg. Eller som Maria, som bara satte sig ner vid Jesu Fötter för att vara med Jesus, för att lyssna till Honom. Vi behöver lära känna Jesus. Jesus sa till Wilkerson: det finns en enda sak som är viktigare än att tjäna Mig och det är att känna Mig!

Så Ibland behöver vi bara Njuta av Jesu Närvaro, låta Herren leda oss till vatten där vi finner ro, bara låta Guds välbehag få vila över oss, Inte hela tiden sträva framåt, utan också bara vara med Jesus och låta Honom fylla oss och peka ut riktningen! Var sak har sin tid. Jag är pappalik, så jag ser och strävar mycket framåt, men vi behöver också stunder när vi stannar upp, är stilla, och bara njuter av Jesu Närvaro. Det är bra att sträcka sig efter det som ligger framför, det gjorde Paulus, det gjorde Luther, men vi behöver också tider av vila där vi hämtar styrka hos Herren och får mer av Jesus. För Gud lönar dem som söker Honom. Närma Er Gud, så ska Gud närma Sig Er. Det är ett samspel. Som i alla andra relationer så finns det två parter. När vi söker Jesus, då kommer Jesus närmare oss, och vi Honom.

För Vi kristna kan också säga: det är Jesus jag vill åt! Det är mer av Jesus och Jesu kärlek jag längtar efter. För mig finns det ingen större lycka här i livet än att få tillhöra Jesus Kristus. I mitt gamla liv sökte jag kärlek, glädje och lycka överallt, men det är bara i Jesus jag fann sann kärlek, glädje och lycka. Sök sann och bestående lycka, kärlek, glädje, frid och mening med livet någon annanstans, här på jorden, och jag lovar Dig, Du kommer inte att finna den. Bara hos Jesus kan Du finna detta.

Att få möta Jesus, få bli född på nytt och frälst är det allra största som kan hända en människa. Att vara en Jesu lärjunge innebär även prövningar och svårigheter, en del har mer, andra mindre, men jag tror att de allra flesta här inne skulle hålla med om, när man tänker igenom sitt liv, att Jesus är det allra bästa man har, att det inte finns något större här i livet än att få tillhöra Jesus. Och om det är så redan här på jorden, hur oändligt mycket mer ska man då inte tycka det i himlen? Där behöver man inte ens ställa frågan eller tänka efter.

Och Vi kan också säga: det är Herrens härlighet jag vill åt. Guds Ande kallas även Härlighetens Ande, och den vilar över oss. Det står att strålglansen från Mose ansikte var så stark när han hade umgåtts med Jesus på Sinai berg, när han fick stentavlorna med Guds bud, att Israels barn inte kunde se på Mose ansikte, hur mycket större härlighet ska då inte Andens ämbete ha, säger Paulus. En del av denna strålglans fanns runt Wilkersons ansikte, eller Owe Lindeskär för att ge två exempel. Men Gud är generös, Han ger åt alla som ber och vill ta emot, även Dig och mig. Och ser Du på Jesus dagligen så förvandlas även Du till Kristi avbild, det säger Guds Ord, från härlighet till härlighet. Du blir allt mer lik Jesus, och får en ofattbar inre skönhet och strålglans. Och detta gäller alla, både kvinnor och män här idag, så Ni blir inte bara yngre utan också allt vackrare för varje dag, så nu fick jag några pluspoäng här på slutet!

Vad blir då lönen i himlen? Jesus talar på ett ställe om att få regera över fem eller tio städer. Men om jag ska vara helt ärlig så är det inte den lön jag helst önskar mig. Den största lön jag skulle kunna tänka mig vore att alltid få vara hos Jesus, få vara nära Jesus, att få älska och tjäna Honom, och få bli helt fylld av Jesu kärlek. En större lön än så kan jag inte tänka mig.

Men Jesus gör inga misstag. Säger Jesus att det är en lön att få regera fem städer, då är det en lön, och man kommer att jubla av glädje och tacka Gud för den lön man får i himlen.

Paulus säger: jag har kämpat den goda kampen, jag har fullbordat loppet, jag har bevarat tron. Nu ligger Rättfärdighetens Segerkrans i förvar åt mig. Den ska Herren, Den Rättfärdige Domaren, ge åt mig på Den Dagen, och inte bara åt mig, utan åt alla som älskar Hans Återkomst.

Lönen som väntar på en kristen i himlen går inte att beskriva för någon enda av oss. Vad inget öga sett, vad inget öra hört, vad ingen människa kunnat ana, vad Gud har berett åt dem som älskar Honom. Jag sa ju tidigare att vi vittnar bara genom vad som bor i oss. När jag var i Bangladesh så sa Bishnu att detta var hans favoritvers i Bibeln, och när han sa dessa ord så var han så fylld av kärlek och förväntan på den himmelska lönen, hans ögon tindrade, så att jag också fylldes av sådan kärlek till detta bibelord, och tanken på lönen i himlen. Vad vi bär på påverkar andra.

Och Lönen överträffar alla förväntningar, den är ofattbart stor. Och den ges åt en kristen när hon dör eller när Jesus kommer tillbaka. Och nu börjar Jesu Återkomst vara så nära, så nära, att vi gör som Jesus säger: när Ni ser allt detta hända, dvs alla tecken på Jesu Återkomst som vi idag ser, så räta på Er och lyft Era huvuden, ty Er befrielse närmar sig. Jesu Återkomst är för dem som tillhör Honom ett underbart hopp och ett dyrbart löfte, och jag vet inte, men jag tror personligen att iaf några här inne kommer att få se Jesu Återkomst.

Och då får vi kristna hålla talet om Jesu Återkomst levande, och hoppet och blicken på segerlönen i himlen levande för oss, för när vi gör det, då blir vi mer levande, mer vakna i vår tro, och den första kärleken till Jesus hålls lättare vid liv.

Men allt detta är av nåd. Vi sjunger ju: Han har mig lovat en krona skön, som jag ska få bära som nådelön. Allt vi kristna får av Jesus, här på jorden och i himlen, är en Guds gåva, skänkt till oss enbart av nåd genom tron på Jesus Kristus. För till och med när vi tjänar Herren så är det Guds Nåd och Guds kraft som verkar i oss, och ändå får vi lön för det. Det gör oss ju ännu mer häpna över Guds godhet och nåd emot oss, att i himlen väntar en ofattbar stor lön åt oss, en obeskrivlig himmelsk glädje, och det är av nåd, en Guds gåva till oss.

Nej, Det är inte kolan i Dumle vi kristna vill åt, det är Jesus och himlen, och den ges till oss av nåd, dvs helt gratis. Vilken ofattbart god, generös och kärleksfull Gud vi har i Jesus Kristus. Gud ske lov, Gud ske tack, att Hans salighet även är vår. Så låt oss se på Jesus och tänka på lönen i himlen. Amen.

5 Comments

    • Käre Pär, jag måste hålla fast vid vad Jesus och Guds Ord säger, men samtidigt ha full respekt för att andra kan tycka annorlunda. Gud välsigne Dig, Pär, men det kommer en dag då alla kommer att inse att vad Jesus själv sa är sant: Guds Ord är sanning. Inte att förtrycka andra med, utan för att befria människor. Jesus sa att vi ska lära känna sanningen och den ska göra oss fria. Den som lever i synd är inte fri, utan slav, och när denne får möta Jesus så jublar den och säger: jag är fri! Men var och en får ha sin egen uppfattning.

  1. Käre broder Konrad. Vi har läst o lyssnat en del på din undervisning. Vi ska pröva allt. Det vi reagerar på är att du nämner Sankta Klara kyrka ganska ofta. Ledningen där har samröre med trosrörelsen och katolska läran, vad säger du om detta? MVH Uno

    • Hej Uno! Jag har själv känt oro över vart Klara kyrka är på väg, sen Sahlberg slutade. Jag har sådan kärlek till Klara men måste ju också hålla mig till sanningen och jag ser saker komma in som gör mig ledsen och lite orolig. Men däremot står jag för att Klara var en helt enastående kyrka när jag var där 2005/06. Det är min ståndpunkt kring Klara, då och nu.

    • Hej igen, Uno! Om Du vill veta var jag står i detta så kan Du lyssna till “Evangeliets sanning måste bevaras till varje pris”. Gud välsigne Dig för Din andliga vakenhet och urskiljning! //Konrad

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This

Very welcome!

This homepage contains many sermons in English, both spoken and written form. If you search for the word “English” in the search field you will always find them since the Word English is always in the title of non Swedish messages.

Enjoy your stay.
Konrad