Navigation Menu+

Lev för Jesus och de himmelska skatterna

Posted on 18 May, 2019 in All languages, Swedish | 0 comments

Lev för Jesus och de himmelska skatterna

Kolosserbrevet 3:1 Då ni alltså har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida. 2 Tänk på det som är där ovan, inte på det som är på jorden. 3 Ty ni har dött och ert liv är dolt med Kristus i Gud. 4 När Kristus träder fram, han som är vårt liv,✱ då skall också ni träda fram i härlighet tillsammans med honom.  

Vi som är i Kristus har dött och uppstått med Honom. Vi har dött bort från vårt gamla liv, där jag, mig och mitt står i centrum, och sökande efter jordiska skatter och ära, och istället lever vi med Jesus i våra hjärtan, söker det som ger ära åt Jesu Namn och har vår skatt i himlen. Vi lever ett fördolt liv med Kristus i Gud. Vi har fått Guds Ande inneboendes i oss redan nu, en försmak av den himmelska härligheten, och därför finns det en Kristus-doft från oss, och Jesus bor med Sin kärlek i oss. 

Alla kan inte se och känna detta. Vi kristna kan ofta jubla inombords när man möter ett älskat trossyskon. Vi känner: Jesus Kristus lever i Dig! Så var det för mig när jag besökte en Metodistförsamling i Bangladesh. Kände till Wesley lite grann, men efter fem minuter jublade mitt inre och jag kände: detta är mina älskade bröder. 

Men en del som är djupt inne i denna världen märker det inte alls, medan en del sökande människor kan känna: det är något med denna person som är annorlunda, men jag förstår inte vad. Jag träffade min gamla lumparkompis från Fallskärmsjägarna 90/91 på nytt 2017, efter många års utebliven kontakt, och han visste genom mina inlägg på Facebook att jag blivit en Jesu lärjunge. Han skrev ett sms efter vårt möte: det var gott att se Er igen, och Ni var Er lik, Nyström, men ändå annorlunda på något sätt, fast på ett positivt sätt. En del kan känna och ana att de som följer Jesus har något som de saknar. 

Så kände jag när jag kom till Klara kyrka i Sthlm under min omvändelse. Jag var då sökt av Gud, och jag såg och kände: dessa människor har en himmelsk skatt inom sig som jag inte har. De har en kärlek, en tro, en inre glädje och en strålglans som jag saknar men skulle vilja ha. Att vittna och predika om Jesus ska vi absolut göra, allt eftersom Anden leder oss, men när Jesus får bo i våra hjärtan allt mera så är det ett attraktivt vittnesbörd för andra. 

I Jesaja 45:3 står det: Jag ska ge Dig skatter som är dolda i mörkret och hemliga rikedomar för att Du ska inse att Jag Är Herren, som kallar Dig vid Ditt namn, Jag, Israels Gud. 

Jag älskar dessa ord av flera anledningar, och en är att man kan ana Guds stolthet bakom orden ”Jag, Israels Gud”. Jesus har massor med egenskaper, Hans personlighet och väsen har många sidor, precis som Du och jag. Och Herren Gud, dvs Jesus Kristus, är i någon mening stolt, och vi uppmanas ha vår stolthet i Herren, dvs inte över oss själva. Och om man betänker Guds Allmakt, visdom och Eviga ursprung, då finns det skäl att vara lite stolt. Dels för oss, det står ”stolt ger jag Herren äran”, för det är ingen liten sak att få ha Herren till Sin Gud. Men det finns massor med skäl för Gud att vara stolt, men samtidigt finns det inte en enda människa, någonsin, som kommit i närheten av Jesu ödmjuka person. Gud är både lite stolt, Han säger att Han inte delar Sin ära med någon, och samtidigt så ödmjuk, mild och foglig. Jesus är stor i sin spännvidd i sin karaktär. 

Men här säger Guds Ord att Herren vill ge oss skatter, och vilka är då de skatter Herren vill ge oss? Den största och främsta skatten är Jesus själv. En större skatt och rikedom finns inte att få. Och den skatten väntar ju främst på oss i himlen, men de allra flesta av oss hungrar, längtar och törstar efter mera av Jesus redan här på jorden, och den som ber, han får, den som söker, han finner. Den skatten är värd långt, långt mer än allt som denna världen kan erbjuda. 

I Filipperbrevet 3:7-8 säger aposteln Paulus: Men allt det som var en vinst för mig räknar jag nu som förlust för Kristi skull. 8 Ja, jag räknar allt som förlust, därför att jag har funnit det som är långt mer värt: kunskapen om Kristus Jesus, min Herre. För hans skull har jag förlorat allt och räknar det som avskräde för att jag skall vinna Kristus. 

Paulus ansåg att det enda som verkligen betydde något för honom här i livet var att få mer av Jesus Kristus. Det vittnar om ett hjärta som söker Herren i allt, och Hebreerbrevet säger att Gud belönar dem som söker Honom. Carter Conlon säger: The hungry heart gets the victory. Den som söker och längtar, han får. 

Och Ju mer vi får av Jesus och de himmelska, andliga skatterna, desto mer börjar vi längta efter dem och söka dem, och desto mer välsignelse kommer att flöda över oss och ut till andra. Det blir positiva cirklar i våra liv. När Jesus kommer och ger oss av Sin himmelska kärlek och frid, då blir det inte längre svårt att avstå från denna världen, det blir ett naturligt val. 

Och när Kristuslivet börjar flöda inom oss, då börjar det spilla över på andra. Jesu lärjungar lever inte för sig själva, utan främst för Jesus, sen för andra, och vi får inta tredjeplatsen. Men glöm inte, de sista skall bli de första! För när Du får mer av Jesus, kommer det att påverka Din omgivning och bli positiva cirklar. Många kommer att känna av att något har hänt med Dig, både frälsta och ofrälsta, och de blir berörda av Guds Ande när de möter Dig och får en längtan att själva få det Du har fått. De som redan är kristna kommer att börja söka Jesus mera, och ofrälsta blir nyfikna på att få veta vem Jesus är. De kommer att känna av Den Helige Andes dragning till Jesus Kristus. Att leva mer för Jesus blir en vinst för Dig, för alla Dina trossyskon som också får del av det, och för ofrälsta som ser något inom Dig. I Guds Rike går man aldrig med förlust på att söka Gud, och då talar jag inte om jordiska rikedomar, som ändå ska förgås, utan om himmelska, bestående rikedomar. 

I Matteus 6:19 säger Jesus: Samla inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och där tjuvar bryter sig in och stjäl. 20 Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl. 21 Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara.

Att samla en skatt i himlen betyder nog flera saker. En sak är att göra det Gud har kallat Dig till. För någon är det att vinna själar för Jesus, någon annan att vara en god maka och mor, en tredje att vara herde för en församling och ge fåren rätt mat, och när Du gör det troget, då samlar Du en skatt i himlen. Men det betyder nog även att samla mer av Jesus inom Dig, att få mer av Jesus redan här på jorden. 

Men vi kan ha haft perioder när vi inte riktigt levt för Jesus. Jag Jobbade i skogen i början på maj i 3 cm blötsnö, så jag fick flashbacks från mina år inom Fallskärmsjägarna och lyssnade då på ännu en fantastisk predikan av Wilkerson under mina hörselkåpor. Den handlade om ”förlorade år”, då man inte riktigt haft den där glöden och kärleken till Jesus, och hur man sörjer dem. 

Jag hade en period när jag var besviken på Gud pga prövning på prövning, och jag började vandra en del på mina egna vägar, tillbaka ut i världen, om än inte helt och hållet, tack gode Gud för det, men även om jag omvänt mig så känner man ibland: Jesus, hur ska jag kunna återgälda Dig de år jag slösat bort? Hur mycket av uppenbarelser av Dig har jag inte missat? Hur mycket Jesus skulle jag kunnat ha inom mig då? 

Men Herren säger: glöm det, det kan Du inte, men Jag ska återgälda Dig! Jag ska ge Dig tillbaka det Du har förlorat fullt ut. Jesus vill ge Dig full upprättelse, Jesus vill låta Dig få komma tillbaka till Honom på nytt, få tillbaka den första kärleken och leva för Honom igen. 

Kom ihåg det: det finns en väldig kraft i omvändelsen när den är äkta, och Jesu Hjärta börjar direkt bulta för Dig, och som med den förlorade sonen springer Herren Gud Dig till mötes och vill inte lyssna på Dig när Du tar upp allt elände Du gjort, utan Fadern ropar: ta fram en ring! Sätt skor på hans fötter! Fadern tar Dig tillbaka till Sig och vill inte att Du ser Dig tillbaka på de Du ställt till med. Och om Jesus säger att Du inte ska se Dig tillbaka, då ska Du inte heller göra det, för vi lyder Gud. Se bara framåt. 

Glöm inte, oavsett om Du är kristen eller ej, att det aldrig är för sent att vända om. Och när Du gör det, då vill Gud smycka Din inre människa med de ljuvliga, himmelska andliga välsignelser som finns i Jesus Kristus. Och Gud kommer inte att hålla Dina gamla synder emot Dig, utan ge Dig en framtid och ett hopp, och om Gud har glömt det förgångna då ska Du göra samma sak, och sträcka Dig framåt mot det Jesus vill ge Dig tillbaka. Så här tänker vi: Vi glömmer det som ligger bakom och sträcker oss mot det som ligger framför och jagar mot målet för att vinna segerpriset, Guds kallelse till himlen i Kristus Jesus. 

Min farmor sa en gång: om Du gör Ditt, så nog gör Gud sitt! Om Jesus vill låta oss få mer av Honom, vad ska då vi göra för att detta ska kunna bli verklighet i våra liv? Jag ska ta upp några saker. 

För det första får vi lägga bort saker som är synd i våra liv, men även i våra hjärtan. Vi kan tex brottas med häftigt humör, med lusta, girighet, alkohol, högmod eller något annat, och när vi då trillar dit så slår vi ofta oss själva och lovar oss själva och Gud: nu ska jag aldrig mer göra detta. Det funkar inte, för då försöker Du besegra synden i egen kraft, och det klarar ingen. 

Nej, be istället Den Helige Ande uppenbara och överbevisa om synd som finns i Dig, och sedan faller Du bara ner för Jesu Fötter och säger: Jesus, jag bekänner detta som synd och att det finns i mig. Jag ber Dig, förlåt mig, rena mig och befria mig! Sedan tar Du ett steg i tro och bara tror att Jesus har förlåtit Dig fullt ut och bara tackar Honom för det och låt sedan Jesus få utföra verket i Dig. Du kanske inte blir fri med en gång, men Jesus har makt att bryta alla bojor, alla skadliga vanor, så tro fullt ut att Jesus kan befria Dig. 

Men jag tror också att Du behöver ett hjärta för det, ett hjärta som älskar Jesus och söker Herren. Vi är helt beroende av Jesus, så jag tror att vi får ödmjuka oss och be om detta. Be Den Helige Ande skapa inom Dig en längtan, en hunger efter Jesus Kristus och Guds Ord. Be Den Helige Ande dra Dig till Jesus Kristus i bön och dra Dig till Guds Ord. Be Jesus Kristus ge Dig nåden att få komma Jesus nära och ge Dig kraften att säga nej till världen. Jag tror att Gud hör en sådan bön. Och om Du tänker som jag tänkte 2015: jag kan inte be, så säger jag: Gud ger bönens gåva åt den som ber. Om Du bara börjar öppna Din mun och be, så kan jag lova Dig att Gud kommer att höra Dina stapplande böner, och med tiden blir det allt mera naturligt för Dig, så var det för mig. Jag övervann hindret genom att helt enkelt börja be, och sedan hjälpte Gud mig. Sist men inte minst behöver Du tro att Jesus både hör bön, vill och kan ge Dig detta. 

Försök också att Tänka på Jesus i vardagen, inte bara när Du är i bön. Tänk på Jesus med kärlek och längtan och viska då och då: Jesus, jag älskar Dig, när Du får ett ögonblicks paus i vardagen. Lyft Ditt hjärta till Honom i en inre bön. Det kommer att ge Dig mer av Jesus. 

Alla relationer, i äktenskap, familjen, vänner, mår bra av att man uttrycker sin kärlek, tex i ord, och så även vår relation till Jesus. Jag är en person som har väldigt svårt att säga saker jag inte menar, och Gud älskar ett uppriktigt hjärta, så säg det när Du menar det från hjärtat. En historia säger att en äkta maka sa till sin man: nu är det många år sedan Du sist sa att Du älskade mig, varför säger Du inte det? Han svarade: jag sa att jag älskade Dig när jag friade, och om jag ändrar mig så säger jag till då! Jag tror inte att en sådan inställning får vår kärlek att växa, utan ge uttryck för uppskattning och kärlek till dem Du älskar, så även Jesus. 

Jag är 48 år nu, men jag ska helt ärligt säga att jag Känner mig ung. Psalm 103 säger Herren som mättar mitt begär med sitt goda, så att jag blir ung på nytt som en örn. Det känns inom mig som att ju mer jag får av Jesus, desto yngre och starkare känner jag mig, om än ung och stark i Herren, inte i mig själv. 

Men jag inser ju med mitt förnuft att jag blivit äldre och hur kort detta livet är. Detta livet tar snart slut, men det jag gör för Jesus varar för Evigt. Dessutom får jag en stor lön redan här på jorden ju mer jag lever för Jesus. Jag har gjort denna prioritering de sista fyra åren, och jag tycker att jag bara får mer av Jesu ljuvliga närvaro, mer av Jesu kärlek, mer glädje och mer frid.

Men det är inte utan kamp. Du kan vara säker på att när Du börjar söka Gud, så kommer Den Onde att göra allt han kan för att stoppa Dig, med missmod, smicker, frestelser och annat. Men även om det innebär kamp så är det ändå värt det! Och glöm inte: Jesus Kristus är Herren Gud, Han Är ”Jag Är”, ingen kan rubba Honom, störa Honom eller besegra Honom. Om Du bara litar på Honom, fattar Hans Hand och är uthållig och tålmodig, så kommer Herren att rida ut stormen, föra Dig igenom all kamp låta Dig få segern. 

Och lönen den väntar på oss i himlen. Hebreerbrevet 11 talar om trons föregångsmän och hjältar, som Noa och Abraham. Många av dem dog i tron, utan att ha fått det som var utlovat här på jorden, men de litade på Honom som hade gett löftet, och de såg lönen och hälsade det i fjärran och bekände sig vara gäster och främlingar här på jorden. De som talar så visar att de söker ett hemland, säger Hebreerbrevet 11:14, och de hade kunnat vända tillbaka till det land de lämnat, men de längtade till ett bättre land, det himmelska, och därför blygs inte Gud att kallas vår Gud, ty Han har ställt i ordning en stad åt oss. Och om Mose står det att han hellre valde att bli illa behandlad tillsammans med Guds folk än att en kort tid leva i syndig njutning. Mose räknade Kristi smälek som en större rikedom än Egyptens alla skatter ty han hade sin blick riktad på lönen. 

Om Du har detta hjärta som söker Jesus, så har Du ett skydd som hindrar Dig att springa runt halva jorden efter en väckelse, som ändå ofta är falsk, för Du har redan en väckelse inom Dig, i Din bönevrå, i Ordet, Du har Jesus och växer med Honom och får mer och mer av Honom inom Dig, utan att jaga runt. 

Och Om Du har prioriterat Din relation med Jesus har Du mer kraft och stadga i prövningen. Du vet vem Du tror på, Du vet var Han står att finna, Du känner Honom och litar på Honom. Jag tror att vårt land kommer att sättas på prov, och om Du lever nära Jesus så har Du en källa till kraft, tröst, råd och en plats där Du kan få frid, mitt i stormen. Och när det stormar i vår omvärld så vill Hsäga som till lärjungarna i båten, livrädda mitt i stormen, och då kommer Jesus gående på vattnet, mitt i stormen, och säger: Jag Är! Jag Är Gud och Jag har allt i Min Hand och allt under full kontroll.  Hos Mig är Du fullkomligt trygg. Jesus vill vara en kärleksfull vän och Din Gud som en orubblig klippa. 

Och Du har en trygghet. Efesierbrevet 2:5 säger: Av nåd är ni frälsta. 6 Ja, han har uppväckt oss med honom och satt oss med honom i den himmelska världen, i Kristus Jesus, 7 för att i kommande tider visa sin överväldigande rika nåd genom godhet mot oss i Kristus Jesus. 

Vi sitter i Jesu knä i den himmelska världen. Inget kan skada oss. Ja, det kan se ut så för det mänskliga ögat, många kristna har fått ge sina liv för Jesus genom historien, tex elva av tolv apostlar, men då har Gud tillåtit det och då har Han alltid en orsak till det, och den är alltid god, eftersom Gud är god. Men den orsaken är ofta dold för människans förnuft, vi kan ofta inte förstå hur Gud handlar, för Guds vägar och tankar är högt över våra, och även om frågan ”varför” kan dyka upp när vi lider, så tror jag att vi lider mindre om vi bara litar på Gud. Inte så lätt, det medger jag själv, jag har också frågat varför, men däremot rätt, därför jag har märkt att frågan ofta inte får ett svar här på jorden och berövar mig både kraft och glädje. Så Fråga inte varför, utan lämna den frågan till Jesus och lita på Honom fullt ut. 

Och vi kristna i Sverige ska redan nu allt mera leva för Jesus, vända oss mot det himmelska, mot det kommande, och 1 Petrusbrevet säger att vi älskar Jesus utan att ha sett Honom, och vi tror på Honom och jublar över Honom i obeskrivlig, himmelsk glädje, då vi nu är på väg att vinna målet för vår tro, våra själars frälsning. 

Denna världen går mot sitt slut, och det slutet och Jesu Återkomst är närmare än någonsin. Vi väntar på den himmelska härligheten, på att för Evigt få stå jublande av glädje inför Guds Tron och Lammet. Vi väntar på att få vara hos Jesus Kristus.   

I Filipperbrevet 1:21 säger Paulus: Ty för mig är livet Kristus och döden en vinst. 22 Men om livet här på jorden innebär att mitt arbete bär frukt, då vet jag inte vad jag skall välja. 23 Jag dras åt båda hållen. Jag skulle vilja bryta upp och vara hos Kristus, det vore mycket bättre. 

Vi längtar efter vår himmelska boning, vi längtar efter att få vara hos Jesus för alltid, vi längtar efter den himmelska glädjen som ska bestå för alltid, men vi har en uppgift här på jorden och vi vill se vårt arbete bära frukt, till glädje för Jesus, våra medmänniskor och för vår egen glädjes skull. Då allt detta går mot sitt slut och Guds Rike och himlen snart träder in, då vänder vi blicken mot det osynliga, mot Jesus, och lever mer och mer för Jesus. Amen. 

Den som vill kan be denna bön: Jesus, jag älskar Dig. jag vill komma närmare Dig, jag vill få mer av Din kärlek, mer av Din glädje, mer av Din frid! Jesus, Skapa i mig en längtan och en hunger efter Dig, dra mig närmare Dig, dra mig in i bönen och in i Guds Ord. Gör någonting underbart i mig som förhärligar Ditt Namn, förvandla mig helt och hållet, gör mig mer lik Dig, Jesus Kristus! Skapa i mig också en vila i att det är Du som utför Ditt verk så att jag inte går i egen kraft. 

Jesus, jag tar emot Din kärlek och jag tar genom tron emot att Du kommer att besvara denna bön och göra något nytt inom mig. Tack Jesus att Du har hört min bön och kommer att svara i Din kärlek, vishet och trofasthet. Amen. 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This

Very welcome!

This homepage contains many sermons in English, both spoken and written form. If you search for the word “English” in the search field you will always find them since the Word English is always in the title of non Swedish messages.

Enjoy your stay.
Konrad