Navigation Menu+

Livet vann, dess Namn är Jesus

Posted on 17 Jan, 2019 in All languages, Swedish | 2 comments

Livet vann dess Namn är Jesus 

På den första dagen i veckan gick de tidigt på morgonen till graven med de välluktande kryddor som de hade gjort i ordning. 2 De fann att stenen var bortrullad från graven 3 och gick in men fann inte Herren Jesu kropp. 4 När de inte visste vad de skulle tro, se, då stod två män i skinande kläder framför dem. 5 Kvinnorna blev förskräckta och böjde ansiktet mot marken, men de båda männen sade: “Varför söker ni den levande bland de döda? 6 Han är inte här, han har uppstått. Kom ihåg vad han sade till er, medan han ännu var i Galileen. 7 Han sade att Människosonen måste utlämnas i syndiga människors händer och korsfästas och uppstå på tredje dagen.” 8 Då kom de ihåg hans ord.

Budskapet om Jesu Kristi död och uppståndelse är ju ett Stort och helt grundläggande tema i kristen tro. Det är det mest centrala och det fyller iaf mig med glädje, men även med en viss gudsfruktan. För, Wow, detta är så stort! Jesus gav Sitt liv för mig, Gud själv gick till korset för mig, rakt in i lidande och död. Jag känner: detta är så stort, så makalöst stort, och heligt, och jag är så liten inför detta ämne. Så när jag fick förfrågan om att predika över detta av min församling i Byske längre fram på Påskdagen, så gick jag från att vara en ”ja-sägare” när det gäller förfrågan om att predika, till att tveka. Kan jag förkunna detta? Men jag gick ner på mina knän hemma och bad och det kändes som att jag fick inspiration. För budskapet är ju så underbart, och temat är ju egentligen ganska så enkelt! Jesus lever! 

När jag tänker på dessa ord: Jesus lever, då fylls jag och, hoppas jag, många andra kristna med glädje, hopp, liv och även mod! Budskapet om att Jesus lever gör oss modiga eftersom döden själv är besegrad. Vad kan människor göra oss när Jesus lever? Vad kan människor göra oss när döden inte längre är slutet utan bara en övergång till en annan tillvaro som dels är ofattbart mycket bättre än denna, och som varar för Evigt. 

Och när jag hör dessa ord så fylls jag av glädje: Jesus lever! Men det är bara Guds Ande som kan göra detta levande och verkligt för en människa, och jag tror att för den gamla människan, som inte är född på nytt, så blir det bara en massa ord som är helt betydelselösa. 

När jag var liten på det glada 80-talet så åkte vi på tältmöten i Västerbotten i vår gamla, gröna Volvo 245, med registeringsnummer JOS, så vi kallade den JOSen, (a) När vi Då kom på tältmöten såg jag ibland på andra bilar dekalen: Jesus lever! Och jag tänkte: vadå Jesus lever? Hur då? Jag förstod det inte. Det var bara ord som för mig verkade obegripliga. 

Och jag har ju vittnat förut en del om mina möten med Jesus så jag ska fatta mig kort, men vid mitt första möte med Jesus hösten 2005 så liksom penslades mitt hjärta av något, något flödade i mitt hjärta och hela kroppen slappnade av, jag var nästan konstant i anspänning för jag hade hård kamp då, men jag slappnade av och fylldes av sådan glädje och mina läppar bara formade orden: Jesus lever! Det blev så verkligt för mig. Det var som om jag stod utanför graven och såg stenen bortrullad. Jag förstår idag att det var en första beröring av Guds Ande. 

Men jag tror, och jag vill påstå att Guds Ord säger det, att bara Guds Ande kan göra detta verkligt för en människa, annars är det bara ord. Men för oss som är pånyttfödda har orden en underbar innebörd, för Jesus lever, och vi gläds när vi hör det. 

Och detta är ju helt centralt i kristen tro. Paulus säger att Om vi i detta livet sätter vårt hopp endast till Kristus, och Han inte har uppstått, då är vi de mest beklagansvärda av alla människor. Då är vår tro tom och meningslös. Om Jesus inte har uppstått är kristen tro tom, innehållslös och ett slags bedrägeri och förförelse. Vad var det Lenin och Marx sa om kristen tro: ett opium för folket. Många tycker inte om ordet sanning idag, sanningen är inte så populär längre i vårt land, men om detta inte är sanningen, då är det, som Paulus säger, synd om oss kristna. 

Men sen skriver Paulus: men nu HAR Kristus uppstått från de döda! Det är sant! Och då förvandlas, i ett enda slag, vår tro från ett opium till en underbar befrielse och seger. Död, var är Din seger? Död, var är Din udd? 

Jesus Kristus har på tre dagar som är helt avgörande för hela världshistorien i grunden, dvs totalt, besegrat synden, döden och Den Onde. Paulus säger att Jesus har klätt av väldena och makterna och förevisat dem offentligt när Han på korset triumferade över dem! Dessa ord syftar på en fältherre under antiken som kommer hem i triumf efter ett fälttåg och på ett förödmjukande sätt visar upp sitt byte, sina krigsfångar, för att visa hur total och härlig segern är och hur maktlös fienden är. 

Och Jesus säger: segern är Min! Och till Dig och mig säger Jesus: denna seger delar jag även med Dig! Den är också Din, av bara nåd, som en gåva. Vilken ofattbart generös och god Gud vi har! Vi står som segrare, men Alla Jesu fiender får stå där med skam, som förlorare. 

Men trots att synden, döden och Den Onde är helt besegrade genom Jesu Kristi lidande, död och uppståndelse, så får vi ändå dras med dem och plågas av dem då och då här på jorden. Jag vet inte hur det är för Er, men så är det iaf för mig. Vi lever i ett ”redan nu, men ännu inte”, dvs Guds Rike är redan här, men ändå väntar vi på dess ankomst. Vi lever ännu i en fallen värld och får kämpa med sjukdom, synden och Den Onde, och alla måste en dag möta döden, förutom de kristna som lever när Jesus kommer tillbaka. 

Och Det står: Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom Honom som har älskat oss. Det står inte: helt befriade från detta vinner vi en överväldigande seger, utan i allt detta. Detta får vi alla kämpa med, en del mer, andra mindre. Detta omger oss och snärjer och plågar oss då och då. Men ändå, ändå vinner vi i allt detta en överväldigande, härlig seger och vi jublar i hoppet om den kommande härligheten. 

Som kristna ska vi försöka leva allt mera i det kommande, inte i det som är här och nu. Arvet är ju vårt! Segern är ju vår! Vem jublar inte när han betänker det? Det finns såklart en del glädjeämnen här på jorden, och det är inte fel. jag tittar på hockey då och då och blir glad varje gång när vårt Skellefteå AIK vinner. Men fem minuter senare är glädjen borta, för jordisk glädje varar inte så länge, och snart har AIK förlorat igen. Men den kommande världens härlighet, skönhet och glädje, den varar för Evigt, och där är segern vår i dess fullhet. Men här, i denna tidsålder, som är fallen, lagd under förgängelsen, så får vi brottas med detta. Så lev i och tänk allt mera på den kommande härligheten, det ska göra Dig både gladare, starkare och friare redan här på jorden. 

För Jesu seger är klar. Det är fullbordat. Så När vi då ansätts av synden får vi säga: Jesu Kristi Guds Sons blod renar mig från all synd. Eller när vi grips av fruktan för människor får vi säga: om Gud är för mig, vem kan vara emot mig? Och om Fienden angriper oss så får vi påminna oss själva, och i vissa fall även Fienden, att Jesus Kristus har klätt av Dig och förevisat Dig offentligt när Han på korset triumferade över Dig! Det kan göra honom tyst för ett tag. Men Du kan vara ganska så säker på att han kommer tillbaka igen. 

Det var en äldre bönekvinna i en församling som var känd för att åtminstone kunna hitta något gott att säga om alla människor. Då ville en broder sätta henne på prov och frågade: kan Du säga något gott om Den Onde? Då blev hon tyst en stund, men sen sa hon: ja, han är i varje fall uthållig. 

Men trots att vi ibland får kämpa med detta, så är ändå påskens budskap: dessa fiender är besegrade! Du död, var är din seger? Du död, var är din udd? ✱ 56 Dödens udd är synden, och syndens makt kommer av lagen. 57 Men Gud vare tack, som ger oss segern genom vår Herre Jesus Kristus. Påskens budskap är att Livet har segrat över döden. 

När graven var tom så blev Jesu motståndare och vakterna oroliga över vad de nu skulle göra. Så här står det i Matteus 28:11. Medan de var på väg, kom några ur vaktstyrkan in i staden och underrättade översteprästerna om allt som hade hänt. 12 Dessa samlades med de äldste och beslöt att ge soldaterna en stor summa pengar 13 och sade: “Säg att hans lärjungar kom på natten och rövade bort honom medan vi sov.

Något har hänt, för Jesu kropp är borta! Det är ett historiskt faktum. Vi Kan nog inte överbevisa eller övertala folk till kristen tro, bara Guds Ande kan föda en människa på nytt, men ändå kan det kanske få folk att fundera, för Jesu kropp var borta, det förnekade inte ens Jesu motståndare. De påstod att lärjungarna tagit den, men de förnekade inte att Jesu kropp var borta. 

Jag är ju själv förtjust i andlig humor så Ni får ursäkta mig om Ni inte är det, men en annan som är det är Bosse Brander, en i mitt tycke underbar broder och förkunnare. När jag bodde i Uppsala så var han på Sankt Ansgar och dit gick jag ofta. Han predikade på påskdagen en gång och han ser lite butter ut bakom sina glasögon men har en underbar humor. Han sköt upp sina glasögon och sen gjorde han en underbar imitation av GW Persson. 

Ja, Jesu kropp, den försvann ju för ca 2000 år sedan, och man har ju aldrig hittat den och man vet ju än idag inte säkert vem som tog den. 

Så är det, käre GW. Graven var tom, stenen bortrullad och Jesu kropp var borta, och än idag kan inte historiker säkert säga vad som hände och vem som tog den. Det finns olika teorier, men de går inte att bevisa, därför handlar detta om tro. Vill Du tro på budskapet eller ej? 

Men Bibeln, och lärjungarna, de säger att ingen tog Jesu kropp, Jesus uppstod. Gud Fadern uppväckte Jesus på tredje dagen och sen dess vandrar Jesus omkring på vår jord, osynlig för denna världen, men ändå hörs ropet, runt hela vår jord: Jesus lever! Jag har mött Honom säger någon, jag har sett Honom säger en annan, jag har hört Honom tala en tredje, men överallt hörs människor säga: jag vet att Jesus lever! Detta budskap är sant! Vi är Guds och Jesu Kristi vittnen på att detta är sant! 

Men trots att lärjungarna var vissa om att Jesus uppstått redan under påsken, så var det inte i sig helt tillräckligt för att med kraft kunna predika budskapet, utan Jesus sa att de skulle vänta tills Fadern sände Anden. Den Helige Ande gör Jesu död och uppståndelse levande för oss, Anden ger oss större tillit till att detta är sant. Anden överbevisar våra hjärtan om synd, rättfärdighet och dom. 

Ty om jag inte går bort, kommer inte Hjälparen till er. Men när jag går bort, skall jag sända honom till er. 8 Och när han kommer, skall han överbevisa världen om synd och rättfärdighet och dom: 9 om synd, ty de tror inte på mig, 10 om rättfärdighet, ty jag går till Fadern och ni ser mig inte längre, 11 om dom, ty denna världens furste är dömd.

Detta är en av Andens uppgifter: att  göra oss till vittnen om Jesus. Vi sjunger ju om Hjälparen god som vittnar om Jesu försonande blod. Gud är så häpnadsväckande ödmjuk att de mest talar om de andra i gudomen. Anden talar inte av och om sig själv, utan pekar alltid på och förhärligar Jesus. Fadern talar om Sonen: Och en röst från himlen sade: “Denne är min Son, den Älskade. I honom har jag min glädje.” Och även om Jesus talade en del om sig själv, så talade Jesus också mycket om Guds Rike och om Fadern. På samma sätt ska Jesu lärjungar försöka peka bort från sig själva och på Jesus. Ingen av oss lyckas fullt ut, vi har alla en fallen natur, men vi ska sträva mot det. 

Men när vi får Anden, då jublar våra hjärtan över orden: Jesus är Herren, Jesus är Guds Messias och Jesus lever, Han är Uppstånden, och Anden ger oss modet att predika det! 

Vad som sker med en människa som får uppenbarat för sig att detta är sant, att verkligen Jesus lever, och som sedan får Anden över sig, det ser vi på vad som hände med Lärjungarna. Efter det att Jesus fördes bort och korsfästes så var lärjungarna rädda som harar. De gömde sig, förnekade Jesus och vågade inte mer tala om Jesus. 

Men när de fick se Jesus livs levande, och när Anden utgjutits över dem, då blev de modiga som lejon. De arresterades, hotades och pryglades, men de slutade inte förkunna utan sa: vi måste Lyda Gud mer än människor. 

Jag älskar ju filmen The Bible. Där visas detta på ett underbart sätt, och skådepelarna gör detta så trovärdigt att jag undrar om de inte är lärjungar själva. Petrus och Johannes arresteras efter att Jesus botat en lam man genom Petrus bön vid Sköna Porten vid Templet. I filmen tvingas de sitta på knä på golvet, de skymfas och hotas. Översteprästen säger: jag förbjuder Er att tala mer i det Namnet. 

Petrus sitter på knä, helt orädd, och med ett stort och varmt leende svarar han: det är vår plikt att förkunna det. Det är sanningen. Hela Petrus ansikte lyser av en slags triumf och visshet: Jesus lever! Segern är vår! Han har full visshet genom Anden. Det finns inte på världskartan att Petrus ska förneka Jesus igen, för Petrus har bytt ut sin stora tro på sig själv, till en stor tro på Jesus. Det är ett bra byte att göra, för vi själva och vår egen stora tro räcker inte långt. 

Då blir översteprästen arg och säger: Ni ska vara tysta eller så blir Ni tystade! Sen för vakterna bort lärjungarna, och då ropar Johannes: Vi är inte rädda för döden! 

Detta mod, denna frimodighet finner vi inte i oss själva, iaf inte jag, men Den Helige Ande kan ge oss det. Den Helige Ande gör budskapet om Jesu Uppståndelse levande för våra hjärtan, Anden får oss att tro det, och Han sätter våra hjärtan i brand för Jesus och får våra läppar att frimodigt tala om Jesus, att ropa ut att Jesus lever! Jesus lever! 

Anden lägger mkt på våra hjärtan, men kanske främst att Jesus lever och att Jesus är Herren. I Romarbrevet 10:9 står det: Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren✱ och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst.

Det är som om det är iaf något av centrum i hela det kristna budskapet. Att Jesus lever och att Jesus är Herren, Guds Messias, och därmed Gud. Guds Ande uppenbarar detta för den som blir född på nytt och andedöpt. 

Vid Mitt första möte med Jesus så la Guds Ande, som jag berättat, orden i min mun: Jesus lever! Och vid mitt andra möte med Jesus i april 2006 så fick jag möta Jesus efter bön och läsning av Johannesevangeliet, och när jag kom till slutet av Johannes så började jag tyst läsa välsignelsen över Stockholm, och när jag till sist bad: Herren vände Sitt Ansikte till Dig och give Dig frid, så föll poletten ner och jag tänkte: Jesus är Herren. Guds Ande vittnar om att Jesus är Herren och att Jesus lever. 

Jesus uppstod på söndagen efter påsken och den underbara innebörden av denna dag är att livet vann, och dess Namn är Jesus. Det är livet som har segrat, och det är Jesus som har segrat, och alla som tillhör Jesus Kristus får, av bara nåd, ta del av denna underbara seger. 

Livet har segrat över döden, döden har ingen makt över oss längre, för döden är uppslukad och segern är vunnen, den är vår. Vi behöver aldrig mer frukta döden, även om vi såklart alla kan göra det ibland, men vi behöver inte det. Det finns ingen egentlig anledning att frukta vare sig döden, människor eller Den Onde mera, därför livet har segrat, Jesus har segrat! 

Så Gläd Dig, min syster och bror. Dina nära, kära och älskade som gått före och som vi kan sakna och sörja, de säger i himlen: varför sörjer Du? Varför söker ni de levande här bland de döda. (B) 

Och samma löfte har Du och jag fått. Är det sant att Jesus är min broder? Är det sant att arvet hör mig till? O så bort med alla tårefloder, bort med allt som här mig ängsla vill! 

Och Det är sant, Jesus lever, är Din broder och arvet hör Dig till! Vi är på väg mot en tillvaro som är så ofattbart mycket bättre än den här, där livet ska överflöda inom oss och runt oss och det varar för Evigt. Inga mer tårar, ingen smärta, ingen kamp, ingen trötthet och ingen död, bara liv, och liv i överflöd, fyllt av himmelsk kärlek och glädje. Vilket ofattbart stort budskap. 

Budskapet som Bibeln kommer med är enastående. Livet vann, dess Namn är Jesus. Döden är uppslukad och besegrad, och segern är vunnen. Vägen till livet, det sanna och Eviga livet, är öppen, i och genom Jesus Kristus. All ära till Jesus Kristus, Guds Son, vår Herre! Amen. 

2 Comments

  1. Tack för bra och sann förkunnelse till styrka och uppmuntran. Gud välsignar dig border och han är så glad åt dig. Du är värdefull. Samma Gud som valde Jeremia till sin tjänare att förkunna och tala hans ord i sanning har också valt dig att leva efter hans vilja. Var lyhörd och sök Herren i kammaren. Be om de andlifa gåvorna, sök det som brinner av längtan i hjärtat. Jag tror han ska ge dig mer, är själv i bön nu inför ett besök där vi ska be om Guds ledning. Så sök Herren än mer, han vill använda dig på ett underbart sätt. Du har en ödmjukhet och en kärlek till sanningen. Fortsätt framåt!

    • Åh, vad DU gör mig glad och styrker mig! Tack!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This

Very welcome!

This homepage contains many sermons in English, both spoken and written form. If you search for the word “English” in the search field you will always find them since the Word English is always in the title of non Swedish messages.

Enjoy your stay.
Konrad