Navigation Menu+

Var därför vakna, ty Ni vet inte vilken Dag Er Herre kommer (live)

Posted on 8 Oct, 2018 in All languages, Swedish | 0 comments

 

Var därför vakna, för ni vet inte vilken dag er Herre kommer

Matteus 24:37

Så som det var under Noas dagar, så ska det vara när Människosonen kommer. 38 Under dagarna före floden åt de och drack, de gifte sig och blev bortgifta ända till den dag då Noa gick in i arken, 39 och de visste ingenting förrän floden kom och ryckte bort dem alla. Så ska det bli när Människosonen kommer. 40 Då ska två män vara ute på åkern. Den ene ska tas med, den andre lämnas kvar. 41 Två kvinnor ska mala vid kvarnen. Den ena ska tas med, den andra lämnas kvar.

42 Var därför vakna, för ni vet inte vilken dag er Herre kommer. 43 Men det förstår ni att om husägaren visste när på natten✱ tjuven kom, då hade han hållit sig vaken och inte låtit någon bryta sig in i hans hus. 44 Var därför beredda också ni, för i en stund när ni inte väntar det kommer Människosonen.

Jag var på en examen från gymnasiet i juni i år i Sthlm. Det var glada miner, skratt och öl och champagne flödade. Man sjöng ”och Den ljusnande framtid är vår”. Men jag hade svårt att riktigt glädja mig, utan Tårarna var nära. Jag tänkte på Jesu Ord om Noas dagar. De påminner mig så starkt om Sverige idag. Många lever Helt obekymrade, de väntar inte Jesu Ankomst. De Lever som om detta liv skulle vara för Evigt. (1)

Men många kristna känner: det drar ihop sig! Jesus kommer snart. Jesu Återkomst är ett underbart löfte, och en levande och härlig verklighet. Därför att det kommer att ske, och det blir en befrielse för oss. Och vi ser tidens tecken, överallt. Jesus säger att folk ska resa sig mot folk och rike mot rike. Vi ser nya motsättningar och spänningar mellan öst och väst, som inte funnits där sedan Sovjets fall. Vi har också växande Klimatproblem. Även många icke kristna ser orosmoln på himlen.

David Wilkerson kallades ibland för en ”domedagsprofet”, men han sa: de riktiga domedagsprofeterna idag är vetenskapsmännen. De säger: vår jord är hotad! Det finns knappt hopp längre om vi inte vänder om! Det är ju förresten ironiskt att miljöexperterna ropar: vänd om! Medan Jesu Kristi kyrka har, sett i stort, slutat predika omvändelse och talar bara om kärlek.  (3) men Dessa experter ger på sin höjd en strimma hopp.

Men Jesus säger inte det. Jesus säger inte: kanske finns det en strimma hopp! Jesus lovar att den som tror på Honom ska ha Evigt liv. Jesus säger: Jag har kommit för att Ni ska ha liv, och liv i överflöd. Jesus ger inte en strimma hopp, Han ger hopp i överflöd. Så bestäm Dig: ska Du lyssna och tro på vetenskapsmännen eller på Jesus? . … (4)

Men den ljusnande framtiden ÄR VÅR. Guds Ord säger att för oss väntar Himlen, vars härlighet vi inte ens kan begynna att förstå.

Tobbe. (5)

Och vi har det bästa framför oss, För Jesu Återkomst närmar sig, för varje dag. Jesus är snart här. Guds Rike är snart här. Tänk vilket ofattbart löfte, vilken glädje!

Det finns många delade meningar om just Jesu Återkomst, och kanske en del av förklaringen finns i dessa ord ur 1 Kor 15:51: Se, jag säger er en hemlighet: Vi ska inte alla insomna, men vi ska alla förvandlas, 52 i ett nu, på ett ögonblick, vid den sista basunens ljud. Basunen ska ljuda och de döda ska uppstå odödliga, och vi ska förvandlas.

Jag tror att Jesu Återkomst är lite av en hemlighet. Guds hemlighet. Änglarna vet ej stunden, inte ens Sonen. Men En dag ska vi Förvandlas. I ett enda ögonblick blir vi lika Jesus Kristus. Nu ser vi som en gåtfull spegelbild, då ska vi se ansikte mot Ansikte. Det står i 2 Tess 1:10 att Jesus kommer för att förhärligas i alla sina heliga. Det är ju ett ofattbart löfte. Jesus ska förhärligas i oss och vi får en Uppståndelsekropp, liknande den Jesus har idag.

Den Helige Ande omformar oss ju till Kristuslikhet redan här på jorden. Jag vet inte hur fort det går för Er, men ibland tycker jag att det går väldigt Sakta för mig. Och ibland undrar jag om inte Jesus suckar i himlen: Konrad, Konrad, vad trög Du är till att lyssna i tro… Men då ska det ändå fullbordas, även för mig, i ett enda nu. Då kan vi verkligen sjunga: Saliga visshet: Jesus är min! (6)

I Romarbrevet 13:11 står det: tänk på tiden, att det är dags för er att vakna upp ur sömnen. Frälsningen är oss närmare nu än när vi kom till tro. 12 Natten går mot sitt slut och dagen är nära. Låt oss därför lägga bort mörkrets gärningar och ta på oss ljusets vapenrustning.

Sover Du eller vakar Du inför det faktum att Jesus ska komma tillbaka? Denna predikan vill hjälpa Dig att pröva Dig själv och vakna upp.

För två tusen år sedan tyckte Paulus att det var dags att vakna upp för Herrens Ankomst var nära. Hur nära är det då idag? Men vi sover.

Lewi Pethrus.

Idag har ropet nästan tystnat, och jag tror att Lewi hade rätt, det är ett tidstecken.
I sin liknelse om brudtärnorna säger Jesus att ALLA somnade, och när ropet ljöd: Brudgummen kommer, så vaknade alla, men alla var inte redo! (8) Och om vi ser på vår kristenhet i stort idag, är det inte så att vi somnat inför realiteten och närheten med Jesu Återkomst? Jesus SKA ju komma tillbaka. Men vakar vi? Hur ofta talar vi om det? Hur ofta tänker vi på det? Hur ofta lyfter vi blicken mot himlen?

Men vad betyder det att vaka?

Att vara en vakande kristen betyder inte att man slutar arbeta och sova och bara väntar på Jesu Återkomst. Det verkar man ha börjat göra i Tessaloniki, troligen pga 1 Tess där Paulus skriver att vi inte får sova för Herrens Dag kommer som en tjuv om natten. Men då tvingas han tillrättavisa det i 2 Tess där han säger att de inte får leva utan ordning, de ska arbeta, för Herrens Dag är inte här ännu. Ty först måste avfallet komma och Laglöshetens människa, Fördärvets son, öppet träda fram. Att vara en vakande kristen betyder inte att man sitter vaken dag och natt på sina knän och väntar på Jesu Ankomst. Vad betyder det då? Jag ska säga några saker jag tror.

Glenn Strömberg är en fd landslagsman i fotboll som nu är expertkommentator vid VM och Champions League. Då och då säger han ungefär så här, och jag ska försöka imitera honom så får vi se hur det går. Här ser vi alltså reprisen. Försvararen tittar alltså bara på bollen och forwarden smyger upp bakom ryggen på honom. Inlägget kommer, över försvararen, landar hos forwarden som alltså blir sopren framför mål och det blir 1-0 till Spanien.

Sen säger han det viktigaste för oss: man måste alltså vara vaksam i nittio minuter.

Vad betyder det att vara vaksam i nittio minuter i fotboll? Jag tror att det betyder att försvararen tänker: jag kan inte slappna av ännu! Matchen är inte över! var är bollen? Var är min forward? Var är jag?

Och samma tanke som kristen blir ju: Konrad, slappna inte av! Var vaken! Matchen är inte över, Jesus är inte här ännu. Jesu seger är klar, men min seger är ju inte helt klar förrän jag nått målet. och jag har ju många medspelare och en Motståndare att hålla koll på! Var är mina medspelare, de jag ska passa bollen till, uppmuntra, styrka, glädja, tillrättavisa? Vem behöver ett gott ord, vem behöver tröst, förbön?

Och: Var är jag nu? Är jag på väg in i en Offsidefälla?

Och, viktigast av allt, var är Jesus nu? Vart går Lammet nu, vart leder Han? Är jag ännu i Jesu sällskap, på Vägen? Var har jag Jesus, det är den mest centrala frågan. Och Jesus ska ha största delen av vår uppmärksamhet, inte ens trossyskon och inte Motståndaren. Jesus ska vara i vårt fokus, för Jesus är Herren Gud Allsmäktig.

Rosenius skriver så här om andlig vakenhet.

Å andra sidan är DET ett utmärkande tecken på att man är vaken när man fruktar för sig själv. Ja, de som är vakna och vakande, de fruktar också när det INTE är någon fara, de misstänker sig själva, de är ängsliga att bedra sig själva, de är missnöjda med sig själva och de är mest bekymrade när de håller på att somna in.

Kanske någon tycker att det verkar Jobbigt att ha ett sådant hjärta? Jag tror att jag har iaf lite av ett sådant hjärta, och det kan vara jobbigt ibland, men Jesus säger att det är bra att vara vaksam. Förra helgen såg vi gamla Korskyrkans nio frågor till självprövning. Idag kanske vi skrattar åt det, men om vi ska vara ärliga: i dagens svenska kristenhet så prövar vi oss själva och vår förkunnelse på tok för lite. Vi har alldeles för lite självprövning.

Sen kanske jag ibland hamnar i andra diket, rannsakar mig för noga. mamma kallar mig ibland för ”mini-Luther”…

Den nya naturen älskar Jesus, älskar Guds bud, vill leva efter Guds vilja, är vaken, alert, villig. Men den gamla naturen är bekväm, sömnaktig, vill inte göra Guds vilja utan har en stark benägenhet att gå bort från Gud. Jag kan därför inte börja tänka: jag har bara den nya naturen, den gamla syndanaturen är helt död, jag är helt säker och trygg, för då kan jag bedra mig själv och sanningen kommer inte att finnas i mig, 1 Johannes 1:8. För faktum är: vi har alla den gamla naturen, sida vid sida med den nya. Det måste vi vara medvetna om. (10)

Kapten Nordmark, officer vid Fallskärmsjägarna, sa ofta om när man var ute på uppdrag med fiender runt om sig: det är när man börjar känna sig säker som det är farligt. Och Luther sa: ingen har mer anledning att frukta för sig själv än den som inte fruktar för sig själv.

Kung David är ett tragiskt exempel på detta. Så länge David flydde för kung Saul hade David ett av de allra renaste hjärtan inför Herren man kan hitta i Bibeln. Men när David var kung, de flesta fienderna besegrade och Jerusalem tryggt, då  blev David säker. David stannade hemma när armén drog iväg, han steg upp ur sin bädd på kvällen, han hade tagit rejäl sovmorgon, och såg en vacker kvinna, och det blev ett fruktansvärda följder för kung David, en av de finaste gudsmän Bibeln har. Man måste alltså vara vaksam mot sig själv. Detta fick svåra konsekvenser, Men, Herren förlät David! Det är kärlek.

Att vara Vaken är också att älska Jesus. Om vi älskar Jesus är vi redo. Och vi får uppmuntra varandra att hålla liv i den första kärleken. Vi kanske ska sjunga varje dag till varandra: hur har Du det med kärleken idag, brinner ännu lågan? För vi behöver hålla lågan, kärleken till Jesus, levande och varm.

Men ibland falnar lågan, för oss alla, sjukdom, stress, bekymmer osv. Vi vill älska Jesus men förmår det inte, och det kan vi inte heller i oss själva. Men Gud dömer Dig inte då, Han vill hjälpa Dig, och vi kan Be om det. Jesus, sätt mitt hjärta i brand för Dig på nytt. Väck min kärlek och längtan efter Dig på nytt. Jag tror att Jesus gärna besvarar den bönen.

Sist men inte minst så tror jag att Vaken är den som lever med en förväntan om Jesu Återkomst. Tänk därför ofta på Jesu Återkomst, tala om den, lev med en Ande av förväntan. Den himmelska Anden gör oss till väntande själar. sanna väckelser har präglats av att talet om himlen och Jesu Tillkommelse fått stort utrymme. Mamma säger att under karismatiska väckelsen föll ofta Guds Ande när man talade om Jesu Återkomst och det kom tungotal med profetiska budskap.

Jag kan ju bara tala om mig själv, men jag rannsakar mig själv och känner: Konrad, vakna upp, dagen är nära! Snart dras rullgardinen upp! Snart uppenbarar Sig Jesus och Himmelriket är här! Konrad, kasta av Dig alla avgudar, allt som tar Jesu plats i Ditt hjärta, låt Jesus få den första och största kärleken från Ditt hjärta. Och Glöm inte: tanken på Jesu Återkomst är ett av de allra bästa sätten att hålla oss andligt vakna, att helga våra liv och bevara den första kärleken. Bibeln säger att vi ska älska Jesu Tillkommelse.

Och jag tror att vi ska börja förkunna Jesu Återkomst. När vi predikar Jesu Återkomst så väcks vi kristna upp, vi håller oss mer brinnande i Anden, vårt mod stärks, hoppet växer, vår blick lyfts.

Och vi behöver tala om Jesu Återkomst dels bland oss kristna för att väcka varandra, men även då och då, ledda av Guds Ande, med icke kristna, därför de behöver få höra detta. De måste få en chans att göra sig redo.

Ingalill hade sagt till några bekanta att Jesus skulle komma tillbaka, och de sa va, ska Jesus komma tillbaka? De hade aldrig fått höra detta.  (11)

För lika viktigt att de får höra om Jesu kärlek, om Golgata, om synden och nåden, lika viktigt är det att vanligt folk får veta att Jesus ska komma tillbaka. En dag kommer Han på himmelens skyar, med Sina mäktiga änglar och med alla sina heliga, och då kommer Jesus för att rädda dem som tror på Honom. Man kan inte skjuta upp beslutet hur länge som helst. Men Jesu Återkomst är ett löfte, ett hopp, som alla kan få ta del av.

Guds Ord säger dels att vi vid den sista basunen ska förvandlas, men det talar även om ett Uppryckande vid en Guds basun, och jag tror att det är samma händelse, samma basun, som Paulus talar om.

I 1 Tess 4:16 står det: När en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då ska Herren själv komma ner från himlen, och de som har dött i Kristus ska uppstå först. 17 Därefter ska vi som lever och är kvar ryckas upp bland skyar tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och så ska vi alltid vara hos Herren. 18 Trösta därför varandra med dessa ord.

När rycks då Jesu Kristi församling upp? Bibeln talar tydligt om en kommande Antikrist och en Vedermöda i tidens slut. Reichman säger efter Antikrist, Owe Lindeskär i mitten, Frank Mangs före. Jag har förtroende för alla dessa tre, men alla kan inte ha rätt. men alla läror måste prövas utifrån Guds Ord, Och det har jag gjort, men mitt svar blir: jag har inte blivit övertygad! Men jag tror att det är Klokt att förbereda sig på att Jesus kan komma imorgon, men lidande och prövningar kan också vänta oss i vårt land innan Jesus kommer tillbaka, och det tror jag att det faktiskt gör. Frukta icke, men gör Dig redo.

Hur förbereder man sig då för prövningar? Sök Dig närmare Jesus Kristus. Läs Guds Ord, be. Jesus Kristus är Gud, Han har myriader av änglar, Han är mäktig att bevara Dig, vad som än kommer, om Du håller Dig till Honom.

Men glöm inte de ord Du ska lägga mest på minnet: var redo! Var vakna! Lyft upp blicken! Det är vad Jesus själv säger.

Jesus säger i Lukas 12:37: Spänn bältet om livet och håll lamporna brinnande. 36 Var som tjänare som väntar sin herre hem från bröllopsfesten och som genast är redo att öppna för honom när han kommer och knackar på. 37 Saliga är de tjänare som Herren finner vakna när han kommer.

Om vi ofta tänker på Jesu Återkomst så tror jag att Guds Ande får större utrymme hos oss och vi lyfts från våra jordiska bekymmer. Ja, vi ska ta ansvar och vara goda förvaltare över det jordiska, men de allra flesta av oss behöver mer påminnelse om att tänka på det himmelska än påminnas om att betala räkningarna. Det brukar annars Klarna ordna åt mig….

Men de allra flesta av oss binds lättare till det jordiska än det himmelska. Lev därför med blicken vänd mot himlen, ha Ditt hjärta hos Jesus, älska Honom och samla Din skatt i himlen. Den som lever så kommer en dag att få en skatt i himlen, vars prakt, skönhet och härlighet inget öga sett och inget öra hört, vad ingen människa anat, det som Gud har berett åt dem som älskar Honom.

Och vi säger: Maranata. Kom, Herre Jesus. Kom med Ditt Rike, kom med Dina heliga, kom med våra nära och kära. Kom, Jesus, i all Din härlighet, prakt, skönhet, makt och ära. Kom, och förlossa Ditt folk i Din ofattbara kärlek och barmhärtighet. Kom, Herre Jesus, kom! Amen.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This

Very welcome!

This homepage contains many sermons in English, both spoken and written form. If you search for the word “English” in the search field you will always find them since the Word English is always in the title of non Swedish messages.

Enjoy your stay.
Konrad