Navigation Menu+

Var därför vakna (hemmaversion)

Posted on 2 Oct, 2018 in All languages, Swedish | 3 comments

 

Var därför vakna

Läs Matteus 24:37

Så som det var under Noas dagar, så ska det vara när Människosonen kommer. 38 Under dagarna före floden åt de och drack, de gifte sig och blev bortgifta ända till den dag då Noa gick in i arken, 39 och de visste ingenting förrän floden kom och ryckte bort dem alla. Så ska det bli när Människosonen kommer. 40 Då ska två män vara ute på åkern. Den ene ska tas med, den andre lämnas kvar. 41 Två kvinnor ska mala vid kvarnen. Den ena ska tas med, den andra lämnas kvar.

42 Var därför vakna, för ni vet inte vilken dag er Herre kommer. 43 Men det förstår ni att om husägaren visste när på natten✱ tjuven kom, då hade han hållit sig vaken och inte låtit någon bryta sig in i hans hus. 44 Var därför beredda också ni, för i en stund när ni inte väntar det kommer Människosonen.

Jag var på en Skolavslutning från gymnasiet i juni i år i Sthlm. Det var glada miner, skratt och öl och champagne flödade. Man sjöng ”och Den ljusnande framtid är vår”. Men jag hade svårt att riktigt glädja mig, utan Tårarna var nära. Jag tänkte på Jesu Ord om Noas dagar. De påminner mig så starkt om Sverige idag. Många lever Helt obekymrade, de väntar inte Jesu Ankomst. De Lever som om detta liv skulle vara för Evigt. (1)

Men många kristna känner: det drar ihop sig! Jesus kommer snart. Jesu Återkomst är ett underbart löfte, och en levande och härlig verklighet. Därför att det kommer att ske, och det blir en befrielse. Och vi ser tidens tecken, överallt. Jesus säger att folk ska resa sig mot folk och rike mot rike. Vi ser nya motsättningar och spänningar mellan öst och väst, som inte funnits där sedan murens och Sovjets fall ca 1990. Vi har också växande Klimatproblem. Även många icke kristna ser orosmoln på himlen.

David Wilkerson kallades ibland för en ”domedagsprofet”, men han sa: de riktiga domedagsprofeterna idag är vetenskapsmännen. De säger: vår jord är hotad! Det finns knappt hopp längre! (Jag säger inte det för att skrämma någon, utan för att vi ska hålla oss till sanningen och leva med verkligheten som den som den är och så här beskriver många experter den.) De ger på sin höjd en strimma hopp. (3)

Men Jesus säger inte det. Jesus säger inte: kanske finns det en strimma hopp! Jesus säger: den som tror på Mig ska aldrig dö! Jesus säger: Jag har kommit för att Ni ska ha liv, och liv i överflöd. Jesus ger inte en strimma hopp, Han ger ett bergfast hopp, Jesus utlovar ett rikt, inre vibrerande liv här på jorden och sedan Evigt liv med Honom i himlen. Så bestäm Dig: ska Du lyssna på vetenskapsmännen eller på Jesus? . … (4)

Men den ljusnande framtiden ÄR VÅR. Guds Ord säger att för oss väntar: Vad inget öga har sett, vad inget öra hört, vad ingen människa anat, det som Gud har berett åt dem som älskar Honom. Det är Himlen, vars härlighet vi inte ens kan begynna att förstå.

Tobbe. (5)

Och vi har det bästa framför oss, För Jesu Återkomst närmar sig, för varje dag. Jesus är snart här. Guds Rike är snart här. Vi ska vara medvetna om det som sker här på jorden, men ha vår blick mot himlen och fästet för vår tro, vårt hopp på Golgata kors. Det ÄR fullbordat. Jesus kommer bara för att uppenbara Sin Härlighet och visa den seger som redan är klar.

Det finns många delade meningar om just Jesu Återkomst, och kanske en del av förklaringen finns i dessa ord ur 1 Kor 15:51: Se, jag säger er en hemlighet: Vi ska inte alla insomna, men vi ska alla förvandlas, 52 i ett nu, på ett ögonblick, vid den sista basunens ljud. Basunen ska ljuda och de döda ska uppstå odödliga, och vi ska förvandlas.

Jag tror att Jesu Återkomst är lite av en hemlighet. Guds hemlighet. Änglarna vet ej stunden, inte ens Sonen. Men En dag ska vi Förvandlas. I ett enda ögonblick blir vi lika Jesus Kristus. Nu ser vi som en gåtfull spegelbild, då ska vi se ansikte mot Ansikte. Det står 2 Tess 1:10 att Jesus kommer för att förhärligas i alla sina heliga. Men vilka ord, vilka löften. Det är ju ofattbart. Jesus ska förhärligas och vi får en Uppståndelsekropp, liknande den Jesus har idag.

Den Helige Ande omformar oss ju till Kristuslikhet redan här på jorden. Jag vet inte hur fort det går för Er, men ibland tycker jag att det går väldigt Sakta för mig. Och ibland undrar jag om inte Herren suckar i himlen: Konrad, Konrad, vad trög Du är till att lyssna och tro… Men då ska det ändå fullbordas, i ett enda nu. Då kan vi verkligen sjunga: Saliga visshet: Jesus är min! (6)

Mina älskade syskon, Jesus kommer snart. Många vakna kristna känner det, men känslor kan också bedra oss. Förnuftet säger det, men vi litar inte ens på vårt eget förnuft. Men Guds Ord säger det, och det kan vi lita på. (7)

I Romarbrevet 13:11 står det: tänk på tiden, att det är dags för er att vakna upp ur sömnen. Frälsningen är oss närmare nu än när vi kom till tro. 12 Natten går mot sitt slut och dagen är nära. Låt oss därför lägga bort mörkrets gärningar och ta på oss ljusets vapenrustning.

Dags att vakna upp!

Detta skrevs för nästan Två tusen år sedan. Om det då var dags att vakna upp, hur mycket mer nu, idag? Varför talar vi så lite om Jesu Återkomst, när den idag närmare än någonsin?

Lewi Pethrus.

I sin liknelse om brudtärnorna säger Jesus att ALLA somnade, och när ropet ljöd: Brudgummen kommer, så vaknade alla, men alla var inte redo! (8) Och om vi ser på vår kristenhet i stort idag, är det inte så att vi somnat inför verkligheten med Jesu Återkomst? Jesus SKA ju komma tillbaka. Men Hur ofta talar vi om det? Hur ofta tänker vi på det? Hur ofta lyfter vi blicken mot himlen?

Hur kan vi då se om vi sover? Jag läser ur Rosenius bok Vägledning till frid s 152:

När levande kristna blir sömniga visar det sig på det sättet att det andliga syns ringa och mindre viktigt för dem. De blir självbelåtna och litar på sig själva. De känner inte synden som en börda, det är ingen strid mellan Anden och köttet, ingen fruktan för fienden. De misstänker inte sig själva.

Detta säger Rosenius utmärker andlig sömn. Det är ord som bör få oss att rannsaka oss själva. Sover jag?

Men Vi ska ju inte sova, utan vara vakande. Jesus säger: Saliga är de tjänare som Herren finner vakande när Han kommer. Vad betyder det då att vaka?

Att vara en vakande kristen betyder inte att man slutar sova och bara väntar på Jesu Återkomst. Det verkar man ha börjat göra i Tessaloniki, troligen pga 1 Tess där Paulus skriver att vi inte får sova för Herrens Dag kommer som en tjuv om natten. Men då tvingas han tillrättavisa det i 2 Tess där han säger att de inte får leva utan ordning, de ska arbeta, för Herrens Dag är inte här ännu. Ty först måste avfallet komma och Laglöshetens människa, Fördärvets son, öppet träda fram. Att vara en vakande kristen betyder inte att man sitter vaken dag och natt på sina knän och väntar på Jesu Ankomst. Vad betyder det då? Jag ska säga några saker jag tror.

Glenn Strömberg är en fd landslagsmittfältare som är expertkommentator vid tex VM i fotboll. Ibland säger han ungefär så här: här ser vi alltså reprisen. Försvararen tittar alltså bara på bollen och ser inte hur forwarden smyger in bakom ryggen på honom. Inlägget kommer, över backen, och forwarden blir sopren framför mål och det är 1-0 till Spanien. Sen säger han det viktigaste för oss: man måste alltså vara vaksam i nittio minuter.

Vad betyder det att vara vaksam i nittio minuter i fotboll? Jag tror att det betyder att försvararen tänker: jag kan inte slappna av ännu! Matchen är inte över! var är bollen? Var är min forward? Var är jag?

Och samma tanke som kristen blir ju: Konrad, slappna inte av! Matchen är inte över, Jesus är inte här ännu, och Du har många medspelare och en Motståndare att hålla koll på! Var är mina medspelare, de jag ska passa bollen till, uppmuntra, glädja, tillrättavisa? Vem behöver ett gott ord, vem behöver tröst?

Och: Var är jag nu? Offsidefälla?

Och, viktigast, var är Jesus nu? Vart går Lammet nu, vart leder Han?

En annan sak skriver Rosenius om, och det är att man är på sin vakt mot den sk syndanaturen. I samma bok skriver Rosenius: s 153. Å andra sidan är DET ett utmärkande tecken på att man är vaken när man fruktar för sig själv. Ja, de som är vakna och vakande, de fruktar också när det INTE är någon fara, de misstänker sig själva, de är ängsliga att bedra sig själva, de är missnöjda med sig själva och de är mest bekymrade när de håller på att somna in.

Jobbigt ha ett sådant hjärta?

Den nya naturen älskar Gud, älskar Guds bud, vill leva efter Guds vilja, är vaken, alert, villig. Men den gamla naturen är bekväm, sömnaktig, vill inte göra Guds vilja utan har en stark benägenhet att gå bort från Gud. Jag kan inte börja tänka: jag har bara den nya naturen, den gamla syndanaturen är helt död, jag är helt säker och trygg, då kan jag bedra mig själv och sanningen kommer inte att bo i mig. För faktum är: vi har alla den gamla naturen, sida vid sida med den nya. Om vi inte är medvetna om detta så är risken större att bedra sig själv. (10)

Kapten Nordmark, officer vid Fallskärmsjägarna, sa ofta om när man var ute på uppdrag med fiender runt om sig: det är när man börjar känna sig säker som det är farligt. Och Luther sa: ingen har mer anledning att frukta för sig själv än den som inte fruktar för sig själv.

Kung David.

Att vara Vaken är också att älska Jesus. Den som älskar Jesus är redo. Men ibland falnar lågan. Vi vill älska Jesus men förmår det inte, och det kan vi inte heller i oss själva. Men vi kan Be om det. Jesus, sätt mitt hjärta i brand för Dig på nytt. Väck min kärlek och längtan efter Dig på nytt. Jag tror att Jesus gärna besvarar den bönen.

Sist men inte minst så tror jag att Vaken är den som lever med en förväntan om Jesu Återkomst. Tänk därför ofta på Jesu Återkomst, tala om den, lev med en Ande av förväntan. Den himmelska Anden gör oss till väntande själar. Nästan alla sanna väckelser har präglats av att talet om himlen och Jesu Tillkommelse fått stort utrymme. Mamma säger att under karismatiska väckelsen föll ofta Guds Ande när man talade om Jesu Återkomst och det kom tungotal med profetiska budskap.

Och jag tror att vi ska börja förkunna Jesu Återkomst. När vi predikar Jesu Återkomst så väcks vi kristna upp, vi håller oss mer brinnande i Anden, vårt mod stärks, hoppet växer, vår blick lyfts.

Jag kan ju bara tala om mig själv, men jag rannsakar mig själv och känner: Konrad, vakna upp, dagen är nära! Snart dras rullgardinen upp! Snart uppenbarar Sig Jesus och Himmelriket är här! Konrad, kasta av Dig alla avgudar, allt som tar Jesu plats i Ditt hjärta, låt Jesus få den första och största kärleken från Ditt hjärta, se upp med allt som binder Dig för hårt här och nu, och lev ofta med tanken på Jesu Återkomst, för det är ett av de allra bästa sätten att hålla oss andligt vakna, att helga våra liv och bevara den första kärleken. Bibeln säger att vi ska älska Jesu Tillkommelse.

Och vi behöver tala om Jesu Återkomst dels bland oss kristna för att väcka varandra, men även då och då, ledd av Guds Ande, med icke kristna, därför de behöver få höra detta. De måste få en chans att göra sig redo.

Ingalill.  (11)

För Lika viktigt som det är att människor får höra att Jesus älskar dem, är det att de får höra att Jesus gav Sitt liv för dem på ett kors för att betala priset för all vår synd och erbjuda förlåtelse och Evigt liv, av bara nåd genom tro.

Och lika viktigt är det att de får höra att graven är tom, att Jesus lever idag, Han är inte död, Jesus Kristus är uppstånden. Människor måste få höra Guds Evangelium, det underbara budskapet om Jesus Kristus.

De måste också få höra att ”alla har syndat och gått miste om härligheten från Gud”, dvs att människan i sig själv är en syndare och faktiskt riskerar att gå förlorad och behöver en Frälsare om vi vill bli räddade. Vi talar inte så ofta om det idag, och det är synd, för Bara en syndare behöver en Frälsare.

Men lika viktigt är det att vanligt folk får veta att Jesus ska komma tillbaka. En dag kommer Han på himmelens skyar, med Sina mäktiga änglar och med alla sina heliga, och då kommer Jesus för att frälsa, dvs rädda, dem som tror på Honom. Men då är också tiden ute för de som inte tror på Honom att omvända sig.

Människor behöver inse att de inte kan skjuta upp det beslutet. För Du vet inte hur många dagar Du har kvar av Ditt liv. Du vet inte heller när Jesus kommer tillbaka, det vet ingen utom Gud Fadern. Det är Ditt livs allra viktigaste beslut. Livskamrat, utbildning, bostadsort, ja, det är också viktiga beslut, men detta är Ditt livs överlägset viktigaste beslut. Om Du vill bli frälst, komma till himlen och få Evigt liv, så finns det ingen annan väg än Vägen: Jesus Kristus. Jesus sa: Jag Är Vägen, Sanningen och Livet, ingen kommer till Fadern utom genom Mig.

Jag anser att människor bör få höra detta, inte som en mänsklig rättighet, utan som en gudomlig rättighet. Jesus gav Sitt liv för dem, bör de då inte få höra det, iaf en gång, sedan är valet deras eget. Jag ser det som nästan en plikt att säga det, iaf någon gång.

Guds Ord säger dels att vi vid den sista basunen ska förvandlas, men det talar även om ett Uppryckande vid en Guds basun, och jag tror att det är samma sak Paulus talar om.

I 1 Tess 4:16 står det: När en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då ska Herren själv komma ner från himlen, och de som har dött i Kristus ska uppstå först. 17 Därefter ska vi som lever och är kvar ryckas upp bland skyar tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och så ska vi alltid vara hos Herren. 18 Trösta därför varandra med dessa ord.

När rycks då Jesu Kristi församling upp? Bibeln talar tydligt om en kommande Antikrist och en Vedermöda i tidens slut. En del säger innan eller precis i början av Vedermödan, tex Frank Mangs, andra i mitten, tex Owe Lindeskär, några efter Vedermödan och Antikrist, tex Sven Reichman. Jag har stort förtroende för alla dessa tre men de återfinns inom alla dessa tre olika teorier, och jag är ganska så grundlig av mig och har studerat deras argument och bibelstöd, och jag måste säga: jag vet inte! Alla tre har en del stöd i Guds Ord, men alla tre kan inte ha rätt.

Jag är ännu inte helt övertygad om någon av dessa, men jag vill att Du ska känna till att det finns olika meningar om detta och jag tror att Du ändå gör klokt i att förbereda Dig på alla dessa tre. Dvs, säg till Dig själv: Jesus kan komma idag, eller imorgon, jag vill vara redo! Men det kan också ligga ganska så svåra prövningar framför oss, även i vårt land, och jag vill göra mig redo även för det.

Hur förbereder man sig då för prövningar? Sök Dig närmare Jesus Kristus. Läs Guds Ord, be. Jesus Kristus är Gud, Han har myriader av änglar, Han är mäktig att bevara Dig, vad som än kommer, om Du håller Dig till Honom.

Men mest stöd i Guds Ord har orden var redo! Var vakna! Lyft upp blicken! Det är jag säker på: det svaret har stöd i Guds Ord.

Jesus säger i Lukas 12:37: Spänn bältet om livet✱ och håll lamporna brinnande. 36 Var som tjänare som väntar sin herre hem från bröllopsfesten och som genast är redo att öppna för honom när han kommer och knackar på. 37 Saliga är de tjänare som Herren finner vakna när han kommer. Jag säger er sanningen: Han ska fästa upp sina kläder och låta dem lägga sig till bords och själv komma och betjäna dem✱.

Jag Hade tänkt predika över Saligprisningarna, men det blev Jesu Återkomst istället, men orden ”saliga” kom med iaf, saliga är de som Herren finner vakande när Han kommer, ungefär: lyckliga är Ni då.

Om vi ofta tänker på Jesu Återkomst så tror jag att Guds Ande får större utrymme hos oss och vi lyfts från våra jordiska bekymmer. Ja, vi ska ta ansvar och vara goda förvaltare över det jordiska, men de allra flesta av oss behöver mer påminnelse om att tänka på det himmelska än påminnas om att betala räkningarna. Det brukar om inte annat Klarna ordna åt mig… men Visst finns det de som lever utan ordning, det säger ju Paulus i 2 Tess, men de allra flesta av oss binds lättare till det jordiska än det himmelska.

Lev därför med blicken vänd mot himlen, ha Ditt hjärta hos Jesus, älska Honom och samla Din skatt i himlen. Den som lever så kommer en dag att få en skatt i himlen, vars prakt, skönhet och härlighet inget öga sett och inget öra hört, vad ingen människa anat, det som Gud har berett åt dem som älskar Honom.

Och vi säger: Maranata. Kom, Herre Jesus. Kom med Ditt Rike, kom med Dina heliga, kom med våra nära och kära. Kom, Jesus, i all Din härlighet, prakt, skönhet, makt och ära. Kom, och förlossa Ditt folk. I Jesu Namn. Amen.

3 Comments

  1. Antikrist “ANDE” är nu ibland oss, den bana vägen f.r den personliga.
    Bedrövligt att höra att det finns kyrkor som inte vet att Jesus ska komma tillbaka.

  2. Tack för allt du påminner mig och andra om genom dina artiklar. Är så glad att en vän skickade detta till mig. Vet själv att jag för att vakna upp, alltså få en andra chans så fick jag en utmattningsdepression som blev en personlig tragedi och jag miste mycket jag ägnat all min tid till, t.ex. arbete. När jag ser tillbaka är jag bara tacksam för nu kan jag se och höra det som verkligen betyder något för mig. Till exempel ta del av dina texter och det är jag så tacksam för. Ber också för de mina skall vakna även om det kan bli som med mig. Man går först ner så djupt attman måste vända sig till något utanför sig själv och sedan är vägen klar. Tack Gode Gud i Jesu namn att du delgett mig allt det här.

    • Tack kära syster för de värmande orden! Gud välsigne Dig rikligen, och måtte Herren Gud hålla både Dig och mig andligt vakna!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This

Very welcome!

This homepage contains many sermons in English, both spoken and written form. If you search for the word “English” in the search field you will always find them since the Word English is always in the title of non Swedish messages.

Enjoy your stay.
Konrad